30. obljetnica VRO Maslenica

Počast poginulima odao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak

Objavljeno: 21.01.2023. 18:26

Zadnja izmjena: 21.01.2023. 18:40

Jubilarna 30. obljetnica VRO Maslenica obilježava se nizom prigodnih događaja, a središnja proslava održana je danas u Zadru pod pokroviteljstvom Vlade RH, a u organizaciji Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja te Zadarske  županije i Grada Zadra.

Osim Budnice i Mimohoda pripadnika OSRH i MUP-a s ratnim zastavama, koji su prodefilirali gradskim ulicama, mnogobrojna izaslanstva odala su počast poginulim, preminulim te nestalim braniteljima kod Središnjeg križa na gradskom groblju u Zadru, kod spomen-obilježja 3. bojne Imotski sokolovi 4. gardijske brigade Pauci te  kod spomen-obilježja Kocka.

Vijence su položili i svijeće zapalili potpredsjednici Vlade RH Davor Božinović i Tomo Medved, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj, ministar obrane Mario Banožić, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, a počast je uz župana Zadarske županije Božidara Longina te Blaženka Bobana, župana Splitsko-dalmatinske županije odao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Nakon polaganja vijenaca služena je i sveta misa u crkvi sv. Šime, a obilježavanje je nastavljeno svečanom akademijom u kazalištu u Zadru kojoj su nazočili i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan,  župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, kao i ratni ministar policije Ivan Jarnjak te general Ante Gotovina.

Župan Stričak istaknuo je ponos i zadovoljstvo što sudjeluje u današnjem obilježavanju ove velike oslobodilačke operacije.

- Ni ova tj. VRO Maslenica nije prošla bez Varaždinaca. U samoj akciji na Velebitu podno Tulovih greda sudjelovala je SJP Rode, a kojih mjesec dana kasnije u obrani Zadarskog zaleđa u Suhovarama sudjelovala je i 7. gbr Puma. Za ovu akciju trebalo je i izdržljivosti i snage, a i odlučnosti. Ratovati na ovom kršu, stijenama na temperaturama debelo ispod nule mogli su samo najhrabriji. Stoga me i ne čude brojne pohvale za naše postrojbe, od državnog vrha do žitelja toga kraja. Tom akcijom spojen je sjever i jug Hrvatske uz ogromnu žrtvu, 127 poginulih – rekao je župan Stričak.

Žrtva koja će se pamtiti

Premijer Plenković je rekao kako je ovom operacijom osigurana poveznica između juga i sjevera Hrvatske.

- Posebno se sjećamo osmero poginulih u samoj akciji, ali i 127 koji su dali svoj život za oltar Domovine. Ta njihova žrtva koja je podnesena trajno će se pamtiti, ne samo u Zadru i u Županiji, nego u cijeloj Hrvatskoj- istaknuo je premijer Plenković.

Pripadnici Udruge SJP „Roda“ Varaždin, također su nazočili obilježavanju ove jubilarne obljetnice, a tajnik udruge Ivo Loborec rekao je:

- Kao i prethodnih godina ratni pripadnici naše udruge odali su počast svojim poginulim i preminulim suborcima i kolegama. Dok smo živi dužnost nam je čuvati uspomenu na naše hrabre kolege i prijatelje koji su položili svoje živote u oslobađanju i obrani Hrvatske – rekao je Loborec.

U Zadru su boravili i pripadnici Udruge veterana 7. gardijska brigada "PUMA", a njihov predsjednik Robert Puja rekao je kako je njihova brigada u ovoj operaciji imala 11 poginulih i 21 ranjenog.

- Ove se dakle godine navršava 30 godina od akcije Drače, jedne u nizu akcija oslobađanja zadarskog zaleđa poduzete nakon operacije Maslenica, a u kojoj je sudjelovala naša 7. gardijska brigada Puma. Bila je to prva napadna akcija u kojoj su sudjelovali pripadnici brigade, osnovane samo dva mjeseca prije. - rekao je Puja.

Podsjetimo, Vojno-redarstvena operacija Maslenica bila je jedna od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova RH, koja je označila prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata. U tri dana, hrvatski branitelji su u zadarskome zaleđu oslobodili petnaestak sela te bitne strateške točke kao što su Novsko Ždrilo i Zrakoplovna baza Zemunik. Operacija je bila ključna za povezivanje sjevera i juga Hrvatske i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske. U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70, no zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada agresora koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja.

 

Komentari