Počela četvrta sezona arheoloških istraživanja u Ludbregu

Objavljeno: 05.05.2011. 11:26

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Dosad je u prve tri sezone istraženo 1600 kvadrata. Istraživanje većim dijelom financira Grad Ludbreg, a manjim dijelom Ministarstvo kulture.

Početkom tjedna započela je četvrta sezona arheoloških istraživanja rimskog kupališnog sklopa u Ludbregu.

Istraživanja su započela 2008. godine, a ove godine će se raditi u dva dijela i to tijekom mjeseca svibnja i kolovoza.

Voditeljica istraživanja je dr. Tajana Pleše, konzervator-arheolog pri Hrvatskom restauratorskom zavodu.

Ova istraživanja nastavak su sustavnih zaštitnih istraživanja koje je sondažnim sistemom proveo Arheološki muzej u Zagrebu od 1968. do 1979.godine. Oni su prvi pronašli dva bazena rimskog kupališnog sklopa smještenog u južnom dijelu vrta Somogji.

Vrt Somogji je zapravo veliki prostor koji je određen sa sjeverne strane kućom Somogji, sa zapadne strane hotelom Amalia, s južne strane privatnim česticama, a s istočne strane istočnim pročeljem bivše policijske stanice.

Dosad je u prve tri sezone istraženo 1600 kvadrata. Istraživanje većim dijelom financira Grad Ludbreg, a manjim dijelom Ministarstvo kulture.

- Ove godine osim što je planiran nastavak istraživanja kojima će se sigurno završiti određivanje prostora s južne i većim dijelom istočne strane, obzirom da je sa sjeverne i zapadne strane sve već određeno postojećim objektima, nadamo se da ćemo tako uspjeti odrediti antički kompleks sa svih strana čime ćemo uspjeti odrediti nekakav poligon s kojim ćemo onda kasnije radit konzervatorsku studiju te krenut prema izgradnji arheološkog parka na otvorenom. Ove godine krenut će se sa uređenjem okoliša, napravljen je hortikulturni plan i u prvom dijelu radova će svakako biti postavljena lijepa zelena ograda koja je u stvari osnova određivanja cijelog tog koncepta arheološkog parka. – pojasnila je Tajana Pleše.

Dosad je poznato sljedeće, pronađen je antički kupališni sklop manjih dimenzija koji ima otprilike 230 kvadrata i koje pripada u grupu jednostavnih kupališta koja su bila građena od 1. do 4. stoljeća na prostoru cijelog Carstva.

Isto tako su ove male ludbreške terme vrlo jednostavno podijeljene i one će prve u svakom slučaju biti prezentirane. S njene sjeverne strane je nešto kasnije bio izgrađen monumentalni  objekt određen sa zapadne strane trijemom koji je bio razveden sa stupovima i taj je prostor sve skupa imao otprilike 1000 kvadrata.

Znači iz trijema se ulazilo u 5 prostorija međusobno povezanih vratima koja su također pretrpjela kasnije neke znatne građevinske zahvate i objekt je kasnije dobio dogradnju u istočnoj stranu u vidu velikog trijema.

Napravljena je rekonstrukcija cijelog tog monumentalnog objekta.

Izvor: ludbreg.hr

Komentari