Počinje blagoslov kuća i obitelji: Sretan imendan svim Stjepanima, Štefanijama i Krunoslavima!

Objavljeno: 26.12.2015. 08:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Siniša Sović

Katolička Crkva danas, dan nakon Božića kada poćinje blagoslov kuća i obitelji, slavi blagdan Sv. Stjepana ili Štefanje, stoga redakcija eVaraždina svim Stjepanima, Stipanima, Šteficama, Štefanijama, Stipicama, Krunoslavima i Krunoslavama čestita imendan...

O svecu mučeniku, Stjepanu, zapisano je kako je bio najugledniji i najenergičniji među đakonima. Stjepan je tako postao prvi mučenik, jer prvi je prolio krv za Krista. Inače, njegovo ime na grčkome jeziku znači kruna, vijenac.

Nakon Isusove smrti, Stjepanovo otvoreno propovijedanje Isusova nauka i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika dovelo ga je do osude za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovanjem. Sveti se Stjepan obično prikazuje kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj i kamenom u drugoj ruci.

Blagdan sv. Stjepana (Štefanje) slavi se u Katoličkoj crkvi 26. prosinca, drugog dana Božića i državni je blagdan u Republici Hrvatskoj i nizu drugih država.

U pravoslavnim crkvama slavi se 27. prosinca, a ako se koristi julijanski kalendar, onda je to po gregorijanskom 9. siječnja.

Komentari