Počinju aktivnosti na izradi rječnika bednjanskoga govora

Objavljeno: 15.02.2013. 08:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U prostorijama Općine Bednja danas, 15. veljače, održat će se sastanak o projektu izrade rječnika bednjanskog govora.

Sastanak je sazvao načelnik općine Bednja Mirko Bistrović sa željom da planirana izrada rječnika bednjanskoga govora započne što prije i da se u niz zahtjevnih aktivnosti na prikupljanju građe uključi što više izvornih govornika.

Uz dr. sc. Željka Jozića, ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, institucije kojoj je povjerena izrada rječnika, na sastanak je pozvano još petnaestak osoba – uglavnom profesora i učitelja hrvatskoga jezika, istodobno i izvornih govornika te drugih sudionika koji će na licu mjesta biti upoznati s ciljevima, rokovima i načinom rada na realizaciji toga projekta.

Bednjanski se govor ubraja među najinteresantnije, najmelodičnije i najkompliciranije govore kajkavskoga narječja zbog bogatstva vokala, diftonga, zanimljivih glasovnih promjena, akcenata i drugih osobina.

Svoju je posebnost sačuvao zahvaljujući zatvorenosti i prometnoj izoliranosti bednjanskoga kraja, što je rezultiralo malim migracijama i gotovo neznatnim naseljavanjima iz susjednih govornih područja.

Komentari