U Hotelu Minerva održava se 1. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski koji organizira Europski centar za darovite Hrvatska i Centar izvrsnosti za hrvatski jezik Varaždinske županije – osnovne škole pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Cilj današnjeg festivala je njegovati dječje pjesništvo na hrvatskome jeziku, a koji će ponuditi dva iznimna predavanja te Smotru dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“. Inače, u sklopu Dana Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije sve do 17. travnja biti održana još četiri festivala, šaha, robotike, informatike i matematike. Osim toga, održan će biti 2. susret registriranih Europskih točaka za darovite u Hrvatskoj te 2. međunarodna konferencija „Rad s visokomotiviranim učenicima“.  

Što se tiče današnjeg programa, poznati hrvatski pisac Kristian Novak održao je prvo predavanje pod nazivom „Za svjetlost stvoren. O Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom i govoru nakon kojeg više ništa nije bilo isto“. Drugo predavanje „Zvučni atlas hrvatskih govora“, održao je će Velimir Piškorec  i dr. sc. Ivana Kurtović Budja.

Programom učenika OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića u 12.15 sati počet će drugi dio festivala, Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“ na kojoj će svoje pjesme javno izvoditi 20 učenika. Valentina Šinjori će u 13.15 sati predstaviti pjesničku zbirku „Kaj je naša duša i naša popiefka“, a u 13.30 sati će uslijediti dodjela nagrada te uručivanje nagrada i zahvalnica učenicima i voditeljima. U privitku šaljemo program Festivala.

Uz zamjenika župana Tomislava Paljaka i voditelja Europskog centra za darovite Hrvatska Miroslava Huđeka, na Festivalu će prisustvovati ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković i drugi uzvanici...

Komentari

26.02.2020. 11:59h Zadnja izmjena: 26.02.2020. 12:08