zdravlje

Foto - Važnost preventivnog pregleda, u Varaždinu obilježen Dan plavog irisa

Objavljeno: 27.05.2023. 12:49

Zadnja izmjena: 28.05.2023. 08:31

Ispred ulaza na Gradsku tržnicu u Varaždinu obilježen je Dan plavog irisa, a cilj ovog obilježavanja je  podizanje svijesti o prevenciji karcinoma debelog crijeva i ukazivanje na važnost preventivnog pregleda u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva i pružanje potpore osobama sa stomom.

Tako su svi zainteresirani građani mogli izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi, a mogli su čuti i korisne informacije o simptomima bolesti te o samome liječenju uz  savjetovanje o zdravoj prehrani i zdravom načinu života. Organizator obilježavanja  je već tradicionalno Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, ILCO društvo Varaždin i Savjet za zdravlje Varaždinske županije uz sudjelovanje Medicinske škole Varaždin.

Županijska koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva Katica Čusek Adamić dr.med.spec.epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije je naglasila kako je karcinom debelog crijeva drugi po učestalosti od svih karcinoma u Republici Hrvatskoj. Ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr.sc. Damir Poljak je izrazio zadovoljstvo što može podržati akciju u ime Varaždinske županije i župana Anđelka Stričaka te je također naglasio važnost  odaziva građana na preventivne preglede.

- Moram ovom prilikom spomenuti kako je Opća bolnica Varaždin jedna od prvih bolnica u Hrvatskoj koja je uvela multidisciplinaran pristup liječenju karcinoma debelog crijeva. Danas opremamo Odjel gastroenterologije, primjenjujemo moderne tehnologije u liječenju pacijenata oboljelih od ove zloćudne bolesti, ali uz sve to je važno da se građani odazovu na preventivne programe. Zato pohvaljujem ovu današnju akciju te njene organizatore Zavod za javno zdravstvo, Savjet za zdravlje Varaždinske županije,  a posebno članove ILCO društva Varaždin koji već više od dvadeset godina rade na educiranju i osvješćivanju ne samo svojih članova nego svih građana o potrebi odlaska na preglede – rekao je Damir Poljak.

 

Komentari