čuvanje običaja...

Pogledajte kako je danas bilo u Trnovcu na 7. žetvenim svečanostima

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.07.2018. 12:15

Zadnja izmjena: 07.07.2018. 12:30

Kulturno-umjetničko društvo „Mak“ danas je u Trnovcu organiziralo 7. Žetvene svečanosti, manifestaciju kojom se predstavljaju i čuvaju tradicijski običaji trnovečkog kraja.

Kako lošiji vremenski uvjeti nisu dopustili prikaz žetve s košnjom žita, vezanjem i slaganjem snopova u „stavice“ te vršidbom žita, druženje je iskorišteno za prikaz starih zanata i običaja. Uz domaćine iz KUD-a „Mak“ sudjelovali su Udruga „Gotali“ iz Gotalovca, KUD „Remetinec“ iz Remetinca, Udruga „Hajdina“ iz Kućana Donjeg, Udruga žena „Cvijet“ iz Šemovca, Udruga žena „Trnovečko Srce“ iz Trnovca, Čuvari narodnih običaja župe Bartolovec i Udruga umirovljenika Općine Trnovec.

Pozdravio ih je načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec koji je istaknuo da niti ružno vrijeme ne može zaustaviti događanja u Trnovcu.

- One općine koje nemaju tradiciju, ne mogu imati niti uspješnu budućnost. Zato se trudimo da preko KUD-a i ostalih udruga sačuvamo stare vrednote. Zaista sam ponosan na KUD „Mak“ koji za Dan Općine ima cjelovečernji program, a za svoju 20. godišnjicu dobit će status ansambla. To je velika stvar ne samo za našu Općinu nego i za cijelu Varaždinsku županiju. Zahvala sam svima koji svoje slobodne vrijeme koriste za čuvanje tradicije i pridonose razvoju općine - rekao je Šamec.

7. Žetvene svečanosti u Trnovcu otvorio je zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin.

- Drago mi je da je KUD „Mak“ u Trnovcu otišao korak dalje i prije sedam godina imao ideju da promovira žetvene svečanosti i pokaže na koji način se to nekad radilo, prije mehanizacije, isključivo fizičkim radom. Tada kao i danas nisu mogli birati kakvi će biti vremenski utjecaji - kazao je Vugrin dodavši da mu je posebno drago što je u manifestaciju uključeno puno djece na koju se tradicija prenosi.

Komentari