inicijativa croatian makers

Pokretač STEM revolucije u hrvatskom školstvu Nenad Bakić gostovao u Varaždinu

Objavljeno: 01.03.2017. 08:50

Zadnja izmjena: 01.03.2017. 08:53

I dok je digitalna revolucija odavno ušla u školski sustav naprednih zemalja, mi i dalje zaostajemo. No, inicijativa Croatian Makersa - o kojoj je jučer govorio Nenad Bakić u organizaciji Rotary Cluba Varaždin 1181 - mogla bi to iz temelja izmijeniti.

Ispunjena dvorana Park Boutique Hotela svjedočila je dinamičnom i zanimljivom izlaganju hrvatskog poduzetnika, koji je pokrenuo veliku inicijativu da se u sve hrvatske škole uvedu Micro:bit mini računala. Njihov je smisao da se učenici još od ranih dana uvedu u svijet programiranja, kako bi se tako uključili u informatičku revoluciju koja je iz temelja preokrenula suvremenu civilizaciju.

Radi se o mini-računalima čija je cijena stotinjak kuna po komadu - a prednost ovakvih uređaja nije samo u cijeni nego što se na zanimljiv način i oni najmlađi mogu polako uvoditi u tajne informatike. Nenad Bakić je iskoristio ovo predavanje ne samo da bi govorio o ovoj inicijativi, nego i o cjelokupnoj situaciji u hrvatskom školstvu, u kojemu se - prema njegovoj analizi - smanjio broj učenika, povećao broj nastavnika a rezultati su izostali. No, Bakić je govorio i o cijeloj promjeni načina razmišljanja našeg društva, o izgradnji kulture poduzetništva i uspjeha.

- Kad sam zaradio svojih prvih deset tisuća eura, ja ih nisam potrošio nego sam ih uložio u biznis. - objašnjavao je Bakić svoju poslovnu i životnu filozofiju. Projekt Croatian Makersa tako je namjesto očekivanih 60 tisuća na koncu uspio prikupiti čak 300 tisuća dolara. Novce su donirali MUP, SDP, HDZ i razne druge ustanove i pojedinci, a ideja se sada prenosi i u Srbiju i BiH. Osim škola, Croatian Makers je donirao dronove Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja  - a suština toga nije samo uvođenje nove tehnologije, nego - kako je Bakić objasnio - i promjena načina razmišljanja. Rezultate svega toga moći ćemoi vidjeti i u školama u našem kraju.

Komentari