jedini u europi

DOZNAJEMO! Od nove godine veća kontrola ispitivača i vozačkih ispita putem tableta i kamera u automobilu

Objavljeno: 05.12.2018. 19:15

Zadnja izmjena: 06.12.2018. 10:10

Od nove godine sve one koje čeka polaganje vozačkog ispita zateći će određene novosti, pa će vam tako ispitivač doći na ispit s tabletom umjesto ispitnim listom i uvjerenjem u papirnatom obliku. No, to nije sve. Nakon toga, kreće se s uvođenjem kamere u automobile, koja će snimati tijek provođenje ispita. Koja je svrha svega toga i o čemu se točno radi pitali smo stručne osobe iz HAK-a. 

Zanimljivo je da će, prema potvrdi iz HAK-a, Hrvatska biti prva u Europi koja će na takav način provoditi ispite. Svrha uvođenja tableta i kamere u vozilo prilikom provođenja ispita je veća kontrola, odnosno transparentnost provedbe vozačkih ispita, pojednostavljenje izdavanja vozačkih dozvola, nemogućnost zloupotrebe i krivotvorenja uvjerenja za dobivanje vozačke dozvole te u konačnici veća sigurnost u prometu zbog strožih kriterija u procesu osposobljavanja kandidata, kao i samoj provedbi vozačkih ispita.

Usto, uvođenje kamere pomoći će u slučaju prigovora i žalbe kandidata na odluku ispitivača, budući da će na snimci biti pohranjen tijek provedbe ispita te će se moći vidjeti sve okolnosti koje su dovele do eventualnog 'pada' kandidata na ispitu. Osim toga, na snimci će biti vidljivo da li su se proveli svi elementi iz programa vozačkog ispita, vidljivost ispitne rute, kao i točnog mjesta počinjenja pogreški prilikom provođenja ispita. Dakle, biti će to nadzor ispitivača, ali i kandidata tijekom provedbe ispita na kojem više neće morati biti i instruktor vožnje, već samo ispitivač koji će sjediti na mjestu suvozača. 

Komentari