Policijske akcije i apel biciklistima u Međimurju

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 17.10.2013. 07:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u četvrtak, 17. listopada provest će tijekom dana na području Policijske uprave međimurske operativnu akciju "Brzina".

Akcija će biti usmjerena na suzbijanje prekršaja kao što su prekoračenje brzine kretanja vozila u naseljenom mjestu i izvan naseljenog mjesta, nekorištenje zaštitne kacige, upravljanja vozilom dok u organizmu imaju alkohola ili drugih opojnih sredstava, suzbijanje grubog kršenja prometne discipline, te ostalih prekršaja koji najčešće dovode do nastanka prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama.

Posebna pozornost posvetiti će se sudionicima u prometu mlađe životne dobi, a koji su i najčešći počinitelji prometnih prekršaja, napominju iz PU međimurske.

Također u četvrtak, 17. listopada u vremenu od 15 do 17 sati, u Čakovcu, u Ulici Matice Hrvatske, policijski službenici Policijske postaje Čakovec, u cilju prevencije kaznenih djela krađe bicikla, provest će novu etapu preventivne akcije "Zaštitimo svoj bicikl".

Na info pultu građani koji to još nisu učinili moći će evidentirati svoj bicikl u evidenciju Policijske uprave međimurske i dobiti savjete o tome kako se zaštititi od krađe bicikla.

U cilju prevencije imovinskih kaznenih djela policijski službenici ujedno će provesti i preventivnu akciju "Zajedno do veće sigurnosti", kojom prilikom će građane upoznati sa oblicima samo zaštitnog ponašanja.

Policijski službenici Policijske postaje Mursko Središće, u četvrtak, 17. listopada u vremenu od 5:30 do 7 sati, provodit će preventivno-represivnu akciju "Nadzor pješaka i biciklista – prsluk".
 
Ovom akcijom, pojačanim nadzorom pješaka i vozača bicikla, želi se povećati sigurnost u cestovnom prometu, te podići svijest o potrebi obilježavanja reflektirajućim materijama radi što veće osobne sigurnosti, ističe međimurska policija.
 
Policijski službenici akciju će provesti u vremenu od 5:30 do 6 sati na relaciji Slemenice – Žiškovec, u vremenu od 6 do 6:30 sati na relaciji Štrukovec – Zebanec Selo, te u vremenu od 6:30 do 7 sati u Murskom Središću, u Martinskoj ulici.

Iz PU međimurske ovom prilikom ujedno pozivaju građane da, radi povećanja razine sigurnosti biciklista u prometu kao jedne od najranjivijih skupina sudionika, posebice u predstojećem razdoblju kada se očekuju nepovoljnije vremenske prilike i uvjeti smanjene vidljivosti, dosljedno poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Stoga upućuju apel građanima da se kreću biciklističkim stazama ili trakama tamo gdje postoje izgrađene, a u protivnom što bliže desnom rubu kolnika, te da se, ukoliko se kreću u skupini od dva ili više biciklista, obavezno kreću jedan iza drugoga.

Isto tako, na biciklu je potrebno uvijek imati ispravna svjetla i koristiti ih, a tijekom noći, odnosno od prvog sumraka pa do potpunog svanuća, kao i tijekom dana ako je iz bilo kojeg razloga smanjena vidljivost, nositi reflektirajući prsluk i odjeću svjetlijih boja. Iz policije podsjećaju građane da biciklom ne upravljaju pod utjecajem alkohola, kao i da mlađi od 16 godina prilikom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu.

Komentari