Sezona krastavaca kornišona

Poljoprivredna zadruga ''Ludbreški kraj'' u dvije godine okupila je brojne proizvođače, a surađuju i s Podravkom

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 31.07.2018. 08:30

Zadnja izmjena: 31.07.2018. 08:45

Poljoprivrednu zadrugu ''Ludbreški kraj'' osnovalo je 12 poljoprivrednih proizvođača 2016. godine s ludbreškog područja. Od tada su imali 2 upisna kruga, početkom 2017. i ove godine u sklopu kojih im se pridružilo 24 novih članova, a neki od njih su i iz susjednih županija. 

Krastavci kornišoni, odnosno konzervni krastavci trenutno su najaktualnija tema u Poljoprivrednoj zadruzi "Ludbreški kraj". Sezona krastavaca kornišona i ove se godine, ističu u Zadruzi pokazuje uspješnom te se nadaju da će tako i ostati. 

- Uspjeli smo redovitim prskanjem protiv ponajprije plemenjače zadržati nasad koji je sada u punom rodu. S obzirom da kornišoni imaju velike zahtjeve za toplinom nadamo se da će se noćna temperatura još malo povisiti kako bi i urod bio još veći. To bi itekako odgovaralo svim našim proizvođačima s obzirom da su svi oni između ostalog dobili i kompletno navodnjavanje od strane zadruge putem kojeg mogu svojim krastavcima osigurati dovoljnu količinu vode i potrebnu prehranu za rast – objašnjava Marijan Makar, upravitelj Zadruge. 

Trenutno je u tijeku i otkup krastavaca koji se odvija svaki drugi dan u sjedištu zadruge u Hrastovskom.

- Tada 15-tak zadrugara, većinom s članovima obitelji dovozi svoj ubrani urod. Evo danas smo prikupili oko 2 500 kg svježih, upravo ubranih krastavaca koji su prije sat vremena rasli na polju, a za pola sata odlaze u Podravku.– kaže Makar i dodaje kako je olakotna okolost je svakako i suradnja s Podravkom.

- U ove dvije godine koliko surađujemo s Podravkom nemamo ni jedne primjedbe. Sve dogovoreno bilo s jedne bilo s druge strane se ispoštovalo, a to je i rezultiralo povećanjem količina povrća ove sezone. Nakon što smo prošle godine isporučili oko 80 tona raznog povrća ove godine smo povećali proizvodnju za tri puta tako da ćemo isporučiti oko 250 tona raznog povrća, a najviše paprike crvene svježe i naravno krastavaca kornišon.Danas na temelju naše dobre suradnje na taj način dodatni prihod ostvaruje 30-tak obitelji sa ludbreškog kraja. Mislimo da je to sasvim lijepa brojka za zadrugu koja postoji tek dvije godine – kaže predsjednik Zadruge, Saša Lenček.

Poljoprivrednu zadrugu osnovalo je 12 poljoprivrednih proizvođača 2016. godine s ludbreškog područja. Od tada su imali 2 upisna kruga, početkom 2017. i ove godine u sklopu kojih im se pridružilo 24 novih članova, a neki od njih su i iz susjednih županija. 

Komentari