subvencionirana premija

Poljoprivrednici su na današnjem Savjetovanju mogli saznati sve detalje o mjerama ruralnog razvoja

Objavljeno: 14.03.2017. 15:06

Zadnja izmjena: 14.03.2017. 15:06

Danas je održano Savjetovanje za poljoprivrednike pod nazivom „Upravljanje rizicima u poljoprivredi i mogućnosti financiranja poljoprivredne proizvodnje“, kako bi se poljoprivrednici informirali o mjerama ruralnog razvoja i upravljanju rizicima u poljoprivredi.

Matija Vuljević, iz Sektora za financijske institucije Hrvatske gospodarske komore je napomenula kako je se ovim savjetovanjem nastoji upoznati poljoprivrednike o njihovu pravu na potporu,osiguranju od mogućih šteta u proizvodnji u poljoprivredi. Radi se o modelu financiranja koji je na snazi do siječnja 2016. godine u koji se subvencionira premija u 65% iznosu, za pokrića šteta veća od 30% od prosječne ukupne proizvodnje.

- Važno je da poljoprivrednici osiguranju svoju poljoprivrednu proizvodnju i da imaju subvenciju koja nema nikakvih ograničenja, važno je da su ispunjene razne odredbe Pravilnika, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi prati procedure od primanja zahtjeva, a kasnije do povrata sredstava. – rekla je Matija Vuljević.

Vuljević ističe kako je u Hrvatskoj osigurano tek 5% poljoprivrednika, 45 % zemljišta, znači cilj je da se kroz ovu mjeru poljoprivrednici informiraju i kako bi ovaj udio poljoprivrednika bio što veći. Poljoprivrednici se rijetko odlučuju na osiguranje jer smatraju da im je to skupo i da nisu dovoljno upoznati.

- Samo prošle godine ukupne štete na osigravanju usjeva i zasada iznosile su 1,5 milijardi kuna, od čega je čak 1,3 milijarde išlo na štetu poljoprivrednika. – rekla je Matija Vuljević i dodala kako je cilj da se kroz tu subvencioniranu premiju što više poljoprivrednika osigura  te bi tada osiguravatelji na sebe preuzeli taj rizik, a ne da ga snose poljoprivrednici.

U Savjetovanju su sudjelovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, HBOR-a, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, osiguravatelja i leasing društava.

 

Komentari