Poljski veleposlanik u Gospodarskoj školi

Objavljeno: 16.12.2010. 15:21

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Veleposlanik Republike Poljske Wieslaw Tarka sa svojim je suradnicima posjetio Gospodarsku školu u Varaždinu u sklopu manifestacije Mjesec Republike Poljske u Gospodarskoj školi.

Manifestacija je bila ideja djelatnika škole koji su svojim učenicima i gostima odlučili prezentirati podatke i korisne informacije o Republici Poljskoj.

U pratnji ravnateljice škole Katice Kalođera Novak veleposlanik Tarka razgledao je školu te održao zanimljivo predavanje o Poljskoj državi te o njihovoj kulturi, društvu i gospodarstvu.

Zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković istaknuo je kako mu je drago što je prisustvovao predavanju i saznao više o državi koja jer vrlo bliska Hrvatskoj i "od koje možemo mnogo toga naučiti".

Zamjenik gradonačelnika mr.sc. Slobodan Mikac izrazio je nadu kako će Poljska slijedeće godine biti zemlja partner Varaždinskim baroknim večerima.

- Ulaskom u Europsku uniju su posebno profitirali poljoprivrednici jer svoje proizvode mogu plasirati na veliko europsko tržište pod uvjetom da ti isti proizvodi zadovoljavaju određene kriterije. Mnogo ulažemo u znanost i obrazovanje, a i turizam nam je vrlo važna grana, istaknuo je veleposlanik odavši kako bi volio imati sustav autocesta kakav postoji u Hrvatskoj. Izrazio je i nadu da će slijedeće godine, za vrijeme predsjedanja Poljske Europskom Unijom, primiti zahtjev Republike Hrvatske za punopravnim članstvom u Europskoj Uniji.

Učenica Gospodarske škole Helena Hubak otpjevala je pjesmu "Krist na žalu" čiji autor je najpoznatiji poljak Karol Wojtyla, odnosno papa Ivan Pavao II.


eVarazdin.hr
16.12.2010.

Komentari