Popis stanovništva: Moguće kazne za vlasnike kuća bez broja

Objavljeno: 27.01.2011. 14:35

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Popisivači stanovništa imali su velikih problema tijekom proteklog popisa zbog kuća koje vlasnici nisu označili brojevima. Takvi vlasnici mogli bi biti i kažnjeni...

Spomenimo kako je prema pisanju Vjesnika u Zagrebu, kazna vlasniku za neobilježavanje kuće pločicom između 600 i 900 kuna, a za pravne osobe između 3000 i čak 8000 kuna. U Dubrovniku su kazne za građane još drastičnije, pa se zbog neisticanja ili oštećivanja kućnog broja može dobiti kazna i do 2500 kuna.

Kako nam se iz dana u dan bliži početak popisivanja, u Upravnom odjelu za komunal Grada Varaždina ispitali smo kakva je situacija u Varaždinu, kakve su kazne te je li sve spremno za popisivanje.

- Mi smo počeli s postupkom utvrđivanja svih ulica kojima nedostaju nazivi i čim dobijemo sve potrebne podatke krećemo u postavljanje tabli koje nedostaju. Do početka popisivanja, svaka će ulica u Varaždinu sigurno biti označena - objasnio nam je Robert Briški iz Upravnog odjela za komunal.

Dodao je da su za postavljanje kućnih brojeva na kuće i zgrade zaduženi građani. Ovlasti za kažnjavanje zbog nepostavljenog kućnog broja nisu precizno definirane, no mogućnost za kaznu ipak postoji.

- Mi u komunalnom redarstvu nemamo ovlasti kažnjavati građane, ako nemaju postavljen kućni broj. Možemo ih samo upozoravati što čemo i početi od 1. veljače, kada će redari izaći na teren u provjeru da li su sve kuće označene. Komunalno redarstvo ima ovlasti kažnjavanja vlasnike kuća i zgrada koji ne održavaju vanjske dijelove građevine, i to fizičke osobe s 1000, a pravne s 5000 kuna. Ako nepostavljanje kućnog broja spada u kategoriju neuređenog pročelja onda po toj ovlasti možemo napisati kaznu – rekao je Briški.

Istaknuo je ipak kako će odluka o kazni biti ona krajnja, radikalna mjera kojoj će komunalni redari pribjegavati tek nakon nekoliko upozorenja.

Ukoliko još nemate postavljen kućni broj ili niste sigurni da li je ispravan, možete se obratiti u Državnu geodetsku upravu koja ima i svoj Područni ured u Varaždinu. Sve potrebne informacije potražite na dgu.hr.



Komentari