FRCAJU ISKRE NA RELACIJI OPĆINA-ŽUC

Tko je kriv za poplave u Općini Martijanec?

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 30.05.2018. 12:37

Zadnja izmjena: 30.05.2018. 12:38

Jako nevrijeme s kišom koje je krajem prošlog tjedna pogodilo Martijanec, uzrokovalo je poplavu u dijelovima naselja Čičkovina, Križovljan i Hrastovljan. Križovljan je poplavljen zbog izlijevanja kanala Križovljan koji plavi donji dio naselja.

Kako javljaju iz općine, plavljenje je posljedica zatrpavanja desnog kraka kanala Križovljan prilikom rekonstrukcije državne ceste D2, a tijekom projekta Betterment, zbog čega hitno treba iznova otvoriti desni krak i izgraditi još jedan alternativni propust kroz državnu cestu D2.

- U naseljima Hrastovljan i Čičkovina poplave su posljedica dugogodišnjeg neodržavanja kanala za odvodnju oborinskih voda uz županijsku cestu pa se pitamo kada će više Županijska uprava za ceste Varaždinske županije konačno početi sustavno rješavati problem odvodnje oborinskih voda uz cestu koja prolazi naseljima Hrastovljan i Čičkovina - revoltirani su mještani.

Poplavljena su područja, zajedno s načelnikom Općine Martijanec Draženom Levakom, obišli Danijel Bunić direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu sa suradnicima te  predstavnici Hidroinga.

Tom su prilikom ustvrdili da ne postoje zapreke za prioritetni iskop trenutno zatrpanog desnog kraka Kanala Križovljan, te najavili da će s predstavnicima Hrvatskih cesta iznaći način za izgradnju propusta kroz cestu D2. 

Mještani poplavljenih naselja pak učestalo zahtijevaju od ŽUC-a rješavanje problematike odvodnje u svojim naseljima, međutim, kako kažu, nitko od nadležnih u poduzeću nije našao za shodno uopće i obići ovo područje.

''Mještani su neodgovorni..''

Kako komentira navode da je za poplave kriv ŽUC, pitali smo direktora Tomislava Osonjačkog koji nam je rekao kako je zbog obilnih kiša problema bilo po cijeloj županiji, kao i u drugim državama.

- Ne  prihvaćamo paušalnu ocjenu da su problemi sa vodom nastali uslijed navodnog nečišćenja kanala uz županijsku i lokalnu cestu obzirom na činjenicu da je to samo dio sistema odvodnje na određenom području. Također iz slika je vidljivo da neodgovorni mještani ispuštaju fekalnu vodu iz svojih dvorišta u javne kanale što je zakonom zabranjeno i kažnjivo - poručio je Osonjački. 

 

Komentari