Provjerili smo

POS STANOVI Nakon gradova, provjerili smo i koje općine planiraju graditi POS stanove

Nakon našeg članka o gradnji POS stanova po gradovima Varaždinske županije, istražili smo i koje općine su se odlučile za POS stanogradnju.
Objavljeno: 11.09.2019. 08:09

Zadnja izmjena: 11.09.2019. 14:32

Nakon našeg članka o gradnji POS stanova po gradovima Varaždinske županije, istražili smo i koje općine su se odlučile za POS stanogradnju.

>>PROVJERILI SMO Evo koji gradovi u Varaždinskoj županiji planiraju graditi POS stanove

Najdalje je otišla Općina Cestica koja trenutno čeka građevinsku dozvolu za stambenu zgradu. - Sredinom ili krajem 9. mjeseca ćemo dobiti građevinsku dozvolu za izgradnju zgrade sa šest stanova. Za sve stanove imamo zainteresirane i mislimo da bi gradnja zgrade trebala biti gotova do 6. mjeseca sljedeće godine - poručio je načelnik Mirko Korotaj. Na dobrom putu za izgradnju POS stanova je Općina Sračinec kojoj se na anketi za iskaz interesa javilo čak 29 zainteresiranih. - Mislim da je rijetko koja općina imala iskazanih toliko interesa. Mi smo razgovarali u APN-u i upravo smo u završnoj fazi gdje ćemo ići sa zgradom između pošte i ambulante - rekao je načelnik Božidar Novoselec. Isto je i u Općini Jalžabet gdje su proveli anketu te osigurali zemljište u blizini dječjeg vrtića u Jalžabetu - Napravili smo idejni projekt za 12 stanova te kroz dva do tri mjeseca ideju u raspisivanje natječaja za listu prvenstva - poručio je načelnik Mirko Magić.

U tijeku ankete

Mnoge su općine zainteresirane za gradnju POS stanova pa tako Općina Donja Voća i Općina Vidovec u pripremi imaju ankete za iskaz interesa kod građana, dok Općina Bednja i Općina Gornji Kneginec ankete za iskaz interesa trenutno imaju objavljene. POS stanove planiraju i u Općini Trnovec Bartolovečki, gdje već imaju i zemljište za zgradu, te na razgovor u APN idu krajem ovog mjeseca. Zainteresirani su i u Općini Petrijanec, no načelnik Željko Posavec objasnio je da prvo od svega trebaju promijeniti prostorni plan kako bi uopće mogli graditi stanove, nakon čega će provesti anketu da vide ima li zainteresiranih. POS stanogradnju planiranu nemaju većinom manje općine gdje je problem ili nedostatak zemljišta, novaca ili pak nema nikakvog interesa od strane građane jer je većina građana više zainteresirana za gradnju kuća a ne za život u stanu.

"Nismo skupili dovoljan broj"

Gradnju stanova je planiranu imala i Općina Mali Bukovec no nisu uspjeli skupiti određen broj ljudi. - Imali smo planiranu gradnju, imali smo i lokacije, ali su nam uvjetovali da moramo imati određen broj ljudi a mi ih toliko nismo uspjeli skupiti. Umjesto da se malo više potiče gradnja nekakvih dvojnih, trojnih kuća, lakše je napraviti zgradu od 20 stanova negdje u gradu - rekao je načelnik Darko Marković.

 

"POS nije dobar za ruralne sredine"

Načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac istaknuo je da je POS gradnja dobra stvar ali samo za urbane sredine, a ne ruralne. - Za mene je nedopustivo da se ljude gura u stambene blokove pa onda oni napuštaju svoja područja - rekao je načelnik Kostanjevac.

Komentari