trbuhom za kruhom

POSVEMAŠNJI PROBLEM Donosimo točne brojke o iseljavanju naših stanovnika u inozemstvo

Objavljeno: 11.12.2017. 12:21

Zadnja izmjena: 11.12.2017. 12:21

Foto: Arhiva

O problemu iseljavanja iz naše zemlje - kao i iz cijele Hrvatske - govori se unatrag nekoliko godina, osobito otkako smo ušli u EU i otvorila nam se radna mjesta u Irskoj, Njemačkoj i drugim zemljama.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ovaj problem - sasvim očekivano - nije zaobišao ni nas. Tijekom 2016. godine iz našega je kraja u inozemstvo otišao 1021 stanovnik. Ovdje su u statistici samo oni koji su odjavili svoje prebivalište u Hrvatskoj i prijavili se u inozemstvu.

Ne idu svi vani

Iseljavanje iz jednog mjesta u drugo - ili iz naše županije u neki drugi dio Hrvatske - također je pojačano u odnosu na doseljavanje. Tako se prošle godine u naš kraj sveukupno doselilo 2891 osoba, dok se iselilo 3725. Sva naša mjesta su u minusu, osim Cestice, Brezničkog Huma, Jalžabeta i Varaždina. U naš glavni grad došlo je 1007 osoba, a iz njega je otišlo 899 ljudi. Treba imati u vidu da je dobar dio tih iseljavanja i doseljavanja zapravo cirkuliranje iz jednog mjesta u drugo unutar našega kraja.

Ali kad se radi o 'razmjeni' stanovnika s inozemstvom, tu sva mjesta u našem kraju bilježe minus. Zanimljivo je zamijetiti da imamo i doseljavanja iz inozemstva - u čemu, naravno, opet prednjači Varaždin s 52 doseljenih. Jedino u Klenovnik i Ljubešćicu nije se doselio nitko iz inozemstva. Uglavnom, iz inozemstva se u naš kraj ukupno doselilo 195 osoba, tako da smo u konačnom minusu za 826 osoba. Najveći je problem, naravno, da se radi o mladim i radno sposobnim osobama, što bi vrlo skoro moglo ostaviti dramatične posljedice na naše gospodarstvo.

Komentari