u palači herzer

„Potencijalna migrantska kriza“ - održana radionica za članove Stožera civilne zaštite

Objavljeno: 13.12.2019. 13:08

Zadnja izmjena: 13.12.2019. 13:10

Danas je u multimedijskoj dvorani palače Herzer u suradnji s Institutom za sigurnosne politike, održana radionica-osposobljavanje za članove Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina pod nazivom „Potencijalna migrantska kriza“.

Nakon uvodnih govora načelnika Stožera Varaždinske županije i zamjenika župana Roberta Vugrina te načelnika Stožera Grada Varaždina i zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara, članovi Stožera upoznali su se sa mogućim rizicima u smislu neočekivanosti i prijetnji prema društvu, a koje izaziva migrantska kriza. Analizirana su prijašnja iskustva iz migrantske krize, te su tijekom radionice članovi Stožera, u skladu sa svojim zaduženjima i odgovornostima za upravljanje u kriznim situacijama, raspravljali o poduzimanju mogućih preventivnih mjera o ovoj vrlo aktualnoj temi.

Naime, Republika Hrvatska se tijekom 2015. i 2016. godine susrela s velikom izbjegličko migrantskom krizom gdje je političkim odlukama od razine najviših tijela Europske unije do država članica (pa tako i Republike Hrvatske) privremeno obustavljena primjena seta zakona o nadzoru i kontroli državne granice u cilju prolaska izbjeglica i migranata od Grčke do zapadne Europe. Tijekom trajanja krize od rujna 2015. do ožujka 2016. godine prema službenim podacima preko teritorija Republike Hrvatske ukupno je tranzitiralo 658.068 izbjeglica i migranata. Pojedini dijelovi zemlje bili su više od ostalih izloženi kriznim događajima, navedeno se posebno odnosi na Vukovarsko-srijemsku županiju na ulasku u zemlju te sjeverno-zapadne županije na izlasku iz zemlje. Varaždinska županija je bila aktivni sudionik navedenih događanja.

Iako danas ne možemo govoriti o razmjerima krize koja je bila 2015. i 2016. godine, svjedoci smo neprestanog pritiska na hrvatsku granicu od strane nezakonitih migranata kojom prilikom se Republika Hrvatska nalazi u specifičnoj situaciji jer je zemlja članica Europske unije ali još uvijek izvan Schengena. Ujedno, rizici koji proizlaze iz takvih kretanja stranaca po našem teritoriju djeluju i na percepciju građana o stanju sigurnosti u njihovom užem životnom području. Iz nekoliko različitih diskursa današnje stanje i rizici su potencijalno značajniji za nacionalnu i javnu sigurnost Republike Hrvatske.

 

Komentari