Potpisan Sporazum o suradnji na programima financiranja između HBOR-a i GARA-e

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 04.12.2013. 19:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: varazdinska-zupanija.hr

Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Anton Kovačev i direktor Garancijske agencije Varaždinske županije Tomislav Šipek, u prisutnosti župana Varaždinske županije Predraga Štromara te njegovog zamjenika Alana Košića, potpisali su danas Sporazum o suradnji na programima financiranja između HBOR-a i GARA-e.

Predsjednik Uprave HBOR-a Antun Kovačev osvrnuo se na dosadašnju suradnju i istaknuo kako potpisivanje ovog sporazuma predstavlja još jedan pozitivan zamah u razvoju malog i srednjeg poduzetništva Varaždinske županije.

- HBOR je u Varaždinsku županiju do sad investirao preko tri milijarde osamsto milijuna kuna, od čega je preko dvije milijarde uloženo u poticanje izvoza. Smatramo da bez novih ulaganja nema stvaranja novih radnih mjesta, povećanja izvoza i porasta bruto domaćeg proizvoda. Moramo osvajati nova tržišta - rekao je Kovačev te nadodao da je HBOR tijekom protekle godine za razvoj hrvatskog poduzetništva plasirao preko deset milijardi kuna kredita.

Direktor GARA-e Tomislav Šipek istaknuo je pak velik značaj potpisivanje ovog sporazuma za agenciju.

- GARA je do sada imala sporazum s jedanaest banaka, a šest banaka prihvaćalo je naše jamstvo. Od danas, HBOR je sedma banka koja prihvaća naše garancije – pojasnio je Šipek, nadodavši kako će se od sad puno povoljnije plasirati krediti poslovnih banaka.

Naime, ovim sporazumom GARA će pružati potporu poslovnim bankama koje surađuju s HBOR-om na programima kreditiranja za kredite koji su odobreni putem poslovnih banaka po uvjetima Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2013. godinu za male i srednje poduzetnike.

Pravo na korištenje jamstva imaju subjekti gospodarstva koji ulažu u materijalnu i nematerijalnu imovinu koja je nastala kao rezultat inovacije, te oni koji ulažu u modernizaciju tehnološkog procesa, neovisno da li se radi o postojećem poduzetniku ili poduzetniku početniku. Jamstvo pokriva najviše 75 posto glavnice kredita, odnosno maksimalno milijun i petsto tisuća kuna po jednom poduzetniku.

Komentari