Potpisana povelja o bratimljenju između Općina Vidovec, Dornava i Acquaviva Collecroce

Objavljeno: 23.09.2015. 14:53

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Općina Vidovec

Uoči početka Međunarodnog folklornog festivala u Vidovcu, potpisana je i Povelja o bratimljenju između Općine Vidovec, Općine Dornava iz Slovenije i Općine Acquaviva Collecroce (Kruč) iz Italije.  

Povelje o bratimljenju potpisali su načelnici jedinica lokalne samouprave načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, župan Općine Dornava Rajko Janžeković i načelnik Općine Acquaviva Collecroce Francesco Trolio.

Potpisivanjem Povelje završile su trodnevne aktivnosti  koje su se provodile u periodu od 18. do 20. rujna 2015. u Vidovcu u sklopu programa Europa za građane, a sufinancirane su od strane Europske unije u iznosu od 12.000 eura.

U cilju promicanja suradnje među državama članica EU,  Općine Vidovec, Dornava i Acquaviva Collecroce okupile su se u zajedničkom projektu Old and New Europe meets to discuss the future of EU citizens (O&N2EU) - Susret stare i nove Europe za razgovor o budućnosti građana EU.

Projektne aktivnosti započele su  u petak 18. rujna, međusobnim upoznavanjem projektnih partnera, a nastavile su se u subotu 19. rujna, radnim sastankom predstavnika jedinica lokalnih vlasti na kojem su razmijenjena iskustva o Europi obzirom na različita vremena pristupanja u EU.

Nakon radnog sastanka održan je Okrugli stol predstavnika udruga žena i kulturnih udruga gdje se raspravljalo o socijalnom poduzetništvu i mogućnosti samozapošljavanja žena u ruralnom području.

U cjelokupni projekt uključila se i Udruga Mentor prezentacijom o procesu samozapošljavanja u Hrvatskoj te mogućnostima za pokretanje vlastitog posla. Popodnevno druženje projektnih partnera nastavljeno je u ležernijem tonu posjetom sajmu starih zanata i gospodarskom sajmu te sudjelovanjem na radionici gdje su predstavnici udruga, ali i jedinica lokalne samouprave, izrađivali suvenire sa simbolima svojih zajednica te pri tome raspravljali o ulozi tradicionalnih proizvoda koji doprinose kreiranju vizualnog identiteta lokalne zajednice.

Na projektu je sudjelovalo sveukupno 135 sudionika, od čega 30 sudionika iz Italije i 45 sudionika iz Slovenije.  

Ovim projektom razmijenjena su iskustva na području upravljanja jedinicama lokalne samouprave od trenutka pristupa Europskoj uniji do danas , a također se nastojalo osvijestiti udruženja građana o njihovoj važnosti i doprinosu za poboljšanje kvalitete života cjelokupne lokalne zajednice,  potaknuti ih na aktivnije sudjelovanje u promicanju kulturnog nasljeđa, zanata, običaja i tradicionalnih proizvoda koji doprinose kreiranju vizualnog identiteta lokalne zajednice kao i na aktivnije sudjelovanje u programima Europske unije.

Komentari