POTPORE MINISTARSTVA

FOTO U Novom Marofu potpisani ugovori za 25 komunalnih projekata vrijednih više od 1,1 milijun kuna

Objavljeno: 08.10.2020. 19:50

Zadnja izmjena: 08.10.2020. 20:04

U Kulturnom centru Novi Marof dodijeljeni su ugovori o sufinanciranju projekata gradova i općina s područja Varaždinske županije namijenjeni poticanju razvoja komunalnog gospodarstva te ujednačavanje komunalnog standarda. Riječ je o osam projekata koje će financirati Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine s iznosom većim od 1,1 milijun kuna.

S ciljem osiguravanja financijske potpore za projekte jedinica lokalne samouprave koji potiču ili pridonose boljem obavljanju komunalnih djelatnosti i pružanju odnosno isporuci komunalnih usluga, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sufinancira projekte temeljem Javnog poziva za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnoga gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na području Varaždinske županije odobreno je ukupno 25 projekata u iznosu od 3.628.049,00 kn.

Svečanosti je prisustvovao ministar Darko Horvat, koji je ugovore uručio načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova: Jalžabet, Lepoglava, Beretinec, Mali Bukovec, Klenovnik, Cestica, Ljubešćica i Sveti Đurđ.

- Svi načelnici i gradonačelnici inzistiraju da im se osigura suport kod rješavanja komunalnih problema koji za velike gradove možda i nisu toliko bitni ali za male općine život znače. Natječaj koji smo upravo zaključili donosi 168 ugovora s nešto više od 30-tak milijuna kuna. Danas smo u Varaždinskoj županiji, sutra Međimurskoj pa tako dalje. Žao mi je što kroz rebalans nećemo moći, zbog covid situacije, osigurati i dodatna sredstva ali obećanje je da ova mjera ide dalje, naglasio je ministar Darko Horvat.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač podsjetio je kako Ministarstvo graditeljstva svake godine pomaže lokalnoj samoupravi kroz financijsku pomoć za ujednačavanje komunalnog standarda. 

- Ova sredstva su namijenjena za ulaganja u nerazvrstane ceste, društvene domove, rasvjetu i slično. Veliko nam je zadovoljstvo da ćemo potpisati ugovore za projekte koji su prošli putem bodovanja na natječaju. Ovi novci će se dobro iskoristiti i nadamo se da će i dalje biti novaca u Ministarstvu da i u narednim godinama raspisuju ovakve natječaje, naglasio je Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa.

Načenik Općine Mali Bukovec Darko Markovic rekao je kako se već točno zna na što će se utrošiti odborena sredstva.

– Mi smo već nekoliko godina razmišljali o nabavci komunalnih strojeva i ove ćemo novce utrošiti na njih. Kupit ćemo jedan mini traktor za održavanje javnih zelenih površina, te nogostupa tijekom zime, objasnio je načelnik Općine Mali Bukovec Darko Markovic.

Kako područje grada Lepoglave spada u brdsko-planinska i ruralna područja glavni im je prioritet prometna povezanost, rekao je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

- Grad Lepoglava svake godine otvara nove dionice cesta, te tako povezujemo naselja, ali i otvaramo nove sadržaje. Tako smo i ove godine pokrenuli projekt vrijednosti 800.000 kuna za 1,5 kilometara cesta koje sada radimo, a ova potpora će nam itekako pomoći da tu investiciju završimo do kraja, rekao je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

 

Komentari