Potpisana povelja o pristupačnosti osobama s invaliditetom

Objavljeno: 02.02.2011. 14:14

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Gradonačelnici Ivanca, Lepoglave, Ludbrega, Novog Marofa, Varaždinskih Toplica, Donje Stubice, Đurđevca, Murskog Središća i Preloga i zamjenik gradonačelnika Varaždina potpisali su danas u varaždinskoj Gradskoj vijećnici Povelju o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom.

Potpisivanjem Povelje o pristupačnosti javnih površina osobama s invaliditetom gradovi potpisnici su se obvezali da će prilagoditi gradske površine potrebama osoba s invaliditetom te im tako omogućiti dostojanstven život.

Povelju su do sada potpisali gradonačelnici 40 gradova. Povelja je inače dio projekta "Pravo na život u zajednici" koju provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Povelju je gradonačelnicima u Gradskoj vijećnici predstavio zamjenik stalne predstavnice UNDP-a u Hrvatskoj Alessandro Fracasetti.

Potpisivanju povelje nazočio je i predsjednik Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina Ivan Vujec koji je naglasio da Grad Varaždin već sada puno čini kako bi osigurao osobama s invaliditetom ugodan život dodavši da se nada da će se potpisivanjem Povelje stanje još više popraviti.

- Moram naglasiti da su u Varaždinu dječji vrtići, škole, Gradska vijećnica, Županijska palača, kazalište i većina nogostupa pristupačni osobama s invaliditetom. No, osim uklanjanja arhitektonskih barijera važnije je uklanjanja mentalnih barijera i nadam se da će i te barijere potpisivanjem ove Povelje početi padati – istaknuo je Vujec.

Povelju su u ime svojih gradova potpisali gradonačelnici Milorad Batinić, Marijan Škvarić, Marijan Krobot, Darko Hrenić, Dragutin Kranjčec, Juraj Srebačić, Slavko Gračan, Josip Dobranić i Dragutin Glavina. Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok ispričao se obiteljskim obavezama, a njegovo mjesto preuzeo je njegov zamjenik Zlatko Horvat.

- Malo mi je neugodno jer ja ovdje jedini nisam gradonačelnik, ali tko zna što budućnost nosi – istaknuo je Horvat.


FOTO: Željko Hajdinjak / CROPIX



Komentari