zamjena stolarije

Povijesna zgrada u centru Varaždina u kojoj je smješten FOI zasjala u novom ruhu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 20.11.2019. 12:37

Zadnja izmjena: 20.11.2019. 13:33

Nakon pet godina pripreme i gotovo sedam mjeseci trajanja radova, na glavnoj zgradi Fakulteta organizacije i informatike u samom centru grada Varaždina dovršen je projekt zamjene 167 prozora u prizemlju, na prvom i drugom katu te u potkrovlju.

Kako poručuju, prozori su ugrađeni iza kamenih okvira, maksimalno poštujući izvorni izgled ove povijesne zgrade koja datira iz 17. stoljeća, a razlog zamjene stolarije jest dotrajalost dosadašnje, ali i povećanje energetske učinkovitosti zgrade. 

Ukupna vrijednost ovog projekta sa svim radovima iznosi 2.100.000 kuna s PDV-om, a sredstva su osigurana iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Podsjetimo, Fakultet organizacije i informatike djeluje u dvokatnoj zgradi nekadašnjeg Isusovačkog samostana u Varaždinu, koju je uz crkvu, današnju katedralu, gradio Jakob Schmerleib između 1679. i 1691. godine. Posebna vrijednost zgrade su štukature iz 18. st., na stubištu između prvog i drugog kata, s prizorima iz Starog zavjeta, što je vjerojatno rad A. J. Quadria. Zgrada je od požara u Varaždinu 1776. godine pa sve do danas više puta obnavljana i adaptirana, a danas predstavlja savršeni spoj tradicionalnog i modernog okruženja za rad 150-ero zaposlenika i oko 2800 studenata, koliko ih se godišnje obrazuje na FOI-ju.

 

Komentari