Povijesni događaj: Vjernici prosvjedovali protiv biskupa

Objavljeno: 23.01.2011. 12:44

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Andrej Svoger / CROPIX

U nedjelju 23. siječnja 2011. godine u 10 sati u Varaždinu se dogodio povijesni događaj za katoličku crkvu u Hrvatskoj. Prvi put u povijesti dogodio se prosvjed na kojem su vjernici prosvjedovali protiv crkve, odnosno biskupa. Radi se o mještanima Jakopovca i Kaštelanca, dva sela koja se nalaze na pola puta između Varaždinskih toplica i Jalžabeta. Više od 400 godina ta su sela pripadala župi Varaždinske toplice no početkom ove godine varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak pripojio je sela župi Jalžabet.

>> Mještani Jakopovca zabranili župniku ulaz u crkvu

>> Do daljnjega nema misa u crkvi u Jakopovcu

Iako je biskup svoju odluku argumentirao činjenicom da Jakopovec i Kaštelanec administrativno i prometno gravitiraju Jalžabetu te da će na taj način vjernicima biti osigurana bolja pastoralna briga, to je izazvalo revolt kod mještana koji su početkom godine zabranili župniku iz Jalžabeta ulaz u crkvu u Jakopovcu pa ove godine tamo nije održana ni jedna misa. S obzirom da je biskup unatoč tome ostao kod svoje odluke, oko 150 mještana Jakopovca i Kaštelanca odlučilo je prosvjedovati ispred prostorija Varaždinske biskupije.

Prosvjednici: "Oprosti mu Bože jer ne zna što čini"

Noseći transparente na kojima je pisalo "Oprosti mu Bože jer ne zna što čini", "Vratite nam župu Varaždinske toplice" i "Nećemo Jalžabet", vjernici iz Jakopovca i Kaštelanca su još jednom ponovili da se nad njima vrši nasilje te da im je premještanjem u drugu župu učinjena nepravda. Biskupu su poručili da neće odustati i da će pravdu ako treba, kao što je pisalo na jednom transparentu, potražiti u Vatikanu. Nakon što su oko sat vremena mirno prosvjedovali, vjernici su se uputili na Svetu misu u varaždinsku katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Inače, premještaj Jakopovca i Kaštelanca iz župe Varaždinske Toplice u župu Jalžabet traje još od 60-ih godina prošlog stoljeća. Prema crkvenim izvorima, već su tada crkvene vlasti željele premjestiti ta dva mjesta pod ingerenciju župe Jalžabet no to im zbog nezadovoljstva stanovnika nije uspjelo. Pokušao je to izvesti i bivši varaždinski biskup Marko Culej no i on je od toga odustao.


FOTO: Andrej Švoger / CROPIX



Komentari