Povjerenstvo razmatralo materijalni položaj umirovljenika u Varaždinu

Objavljeno: 18.06.2014. 19:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - Andrej Švoger

Povjerenstvo za umirovljenike i osobe starije dobi, savjetodavno tijelo Gradskog vijeća Grada Varaždina, održalo je u srijedu, 18. lipnja sjednicu na temu "Informacija o položaju umirovljenika i osoba starije dobi na području Grada Varaždina".

Vezano za stanje ove osjetljive populacije, razmatrana je zakonodavna regulativa i materijalni položaj umirovljenika, a članovi povjerenstva posebno su se osvrnuli na institucionalne i izvaninstitucionalne potrebe ove zahtjevne populacije.

Naglašeno je da na području Grada Varaždina živi 8.815 umirovljenika i osoba starosti iznad 65 godina života, te da u samačkim domaćinstvima živi gotovo 50% osoba te životne dobi. Prosječna pak mirovina iznosi oko 40% prosječne plaće.

Ukupni broj umirovljenika i njihove rastuće potrebe, uključujući trend daljnjeg starenja, govore da pitanje umirovljenika i starih osoba postaje sve naglašenije usprkos dosadašnjim  nastojanjima Grada Varaždina da zadovolji te potrebe sufinancirajući razne oblike pomoći, istaknuto je na sjednici.

Postoji svjesnost da se kvaliteta života umirovljenika i starijih osoba može podizati uz pretpostavku gospodarske uspješnosti, no, kako je naglašeno, na jedinici lokalne samouprave je da se nastavi baviti zaštitom ove vrlo osjetljive populacije sukladno svojim nadležnostima i mogućnostima.

Stoga Povjerenstvo za umirovljenike i starije osobe kao savjetodavno tijelo Gradskog vijeća Grada Varaždina napominje kako je, bez obzira na teško gospodarsko stanje, potrebna otvorena i jača podrška iznalaženju rješenja za poboljšanje mirovinskog sustava u korist osiguravanja stabilnog i sigurnog mirovinskog sustava.

- Predlaže se podupiranje stava da se mirovine koje se ostvaruju na osnovi posebnih propisa ne mogu isplaćivati iz redovnog mirovinskog fonda već iz drugih izvora zbog rasterećenja mase mirovinskog fonda u korist mogućeg rasta mirovina i usklađivanja s troškovima života - istaknuto je.

Povjerenstvo također predlaže kako je potrebno poduprijeti smanjenje razlike između prosječne plaće i prosječne mirovine postepeno u skladu s gospodarskim rastom do razine 70 % prosječne neto plaće u RH, kao i podupirati iznalaženje rješenja protiv poslodavaca koji ne uplaćuju mirovinski doprinos u skladu sa stvarnim isplatama.

- Na razini jedinice lokalne samouprave potrebno je izraditi Akcijski plan za starenje za srednjoročno razdoblje koji će svojom operativnošću i aktivnostima pridonositi konkretnom unapređenju životnog standarda starijih osoba na području Grada Varaždina, a predlaže se i sudjelovanje u organizaciji i sufinanciranju Gerontološkog centra pri ZZJZ–u Varaždinske županije, te izrada Registra starijih osoba s ciljem analize njihovih potreba - zaključeno je na sjednici povjerenstva.

Kako ističe Povjerenstvo, navedena promišljanja zahtijevaju kontinuirani rad, analizu i sistemsku razradu na osnovama povezanosti, solidarnosti i partnerstva na svim razinama društva. Povjerenstvo za umirovljenike i starije osobe uputit će cjelovitu Informaciju o položaju umirovljenika i starih osoba na području Grada Varaždina varaždinskom gradonačelniku na daljnje postupanje i upućivanje Gradskom vijeću na raspravu i usvajanje.

Komentari