borba protiv nasilja nad ženama

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova: Razdoblje korona krize - novi izazov za nasilje u obitelji

Objavljeno: 25.11.2020. 13:55

Zadnja izmjena: 25.11.2020. 13:55

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije poručilo je kako je potrebno jačati odlučnost žena da proživljeno nasilje prijavljuju s ciljem da se buduće nasilje spriječi, a već počinjeno sankcionira.

Predsjednica Povjerenstva Vlasta Cindrić pojasnila je kako u mnogim situacijama to nije nimalo lako, jer se žrtva, najčešće žena, nalazi pred dilemom kako riješiti stambeno pitanje, kako zbrinuti djecu, a često je i financijski i emocionalno i dalje vezana za nasilnika, dok istovremeno trpi osudu okoline. - Zbog navedenih razloga izlazak iz začaranog kruga nasilja vrlo je težak i zahtjevan. Žrtve ne vjeruju institucijama jer su kazne počiniteljima su preblage, a privođenje zlostavljača nema svrhe ako ga nakon 24 sata sud oslobodi. Time se ne šalje prava poruka o nultoj stopi tolerancije na nasilje koje postaje sve brutalnije - rekla je naglasivši kako je razdoblje korona krize jedan novi izazov za nasilje u obitelji.

Potpredsjednica Povjerenstva Valerija Paljak istaknula je kako se kod govora o borbi protiv nasilja nad ženama ne mogu zaobići obitelj i škole. -To su dva mjesta gdje se odgaja protiv nasilja i djeluje preventivno. Pitanja nasilja u školama nisu samo u domeni sustava odgoja i obrazovanja već se nameće potreba suradnje svih relevantnih tijela, kako bi se prevenirali različiti oblici nasilja u školama. Istraživanja pokazuju kako je za uspješno suočavanje s problemom potrebna intervencija na više razina: djeca pojedinačno, razredni odjel, škola, roditelji i obitelj, društvena zajednica, kao i da se bez planiranih i sustavnih mjera stanje pogoršava – rekla je dodavši da, uzimajući u obzir razorne posljedice nasilja, prevencija treba biti zakonski i etički imperativ. 

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama se odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine obilježava u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriuju, Minervu i Mariju Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo s ciljem ukazivanja na važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode te razumijevanje nasilja oblikom diskriminacije žena.

Komentari