proslava oluje..

Povjesničar Marko Jurinjak i heroj Puma Tihomir Buden održali predavanja u općini Maruševec

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 05.08.2018. 16:05

Zadnja izmjena: 09.08.2018. 13:07

U zgradi općine Maruševec su na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja magistar povijesti Marko Jurinjak i heroj Puma Tihomir Buden održali predavanja o događajima prije VRO Oluja i o braniteljima s prostora općine Maruševec.

Povjesničar Marko Jurinjak je održao predavanje s temom „Politički i povijesni kontekst događaja prije VRO Oluje“. Govorio je o kontinuitetu velikosrpske politike od 19. stoljeća do danas te o neposrednim događajima u Domovinskom ratu pred VRO Oluja.Naglasio je važnost i domoljublje hrvatskih branitelja koji su se suprotstavili srpsko-crnogorskom napadu na Republiku Hrvatsku.

Tihomir Buden je s prezentacijom i s dva videa pokazao doprinos maruševečkih branitelja u Domovinskom ratu. Na prezentaciji je pokazao fotografije suboraca. Također je objavio fotografije Puma u oslobađanju Knina, navodio je i pokazivao na fotografijama branitelje iz Maruševca. U videima je Buden sumještanima prikazao VRO Oluja te rijetko viđene snimke oslobađanja ranjenika iz neprijateljskog okruženja i slično.

Na kraju programa obilježavanja obratio se zamjenik načelnika Mario Klapša, čestitao je svim okupljenima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja te izrazio zahvalnost svim obiteljima poginulih i nestalih branitelja, kao i svim braniteljima na njihovoj žrtvi da bi danas svi zajedno mogli živjeti u oslobođenoj i neovisnoj Hrvatskoj.

Komentari