Puna dvorana u Županijskoj palači u Varaždinu potvrdila je i danas veliki interes poljoprivrednika i drugih građana za stručna predavanja iz poljoprivrede.Buče i bučino ulje bili su tema predavanja koja je Varaždinska županija organizirala u suradnji sa Savjetodavnom službom Varaždin, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu i Bioinstitutom d.o.o. Čakovec.

- Ovim predavanjima obuhvatili smo sve, od polja do stola – slikovito je rekao zamjenik župana Tomislav Paljak, koji je podsjetio da je ovoga mjeseca Županija potpisala ugovor o izradi originalne boce za „Varaždinsko bučino ulje“.

- Krenuli smo s brendiranjem proizvoda koji kod nas ima tradiciju, ali i masovnost, jer 20 posto proizvodnje buče u Hrvatskoj odnosi se na Varaždinsku županiju. Kao što znate, od Varaždinskog bučinog ulja želimo napraviti svjetski brend. Mogu najaviti da će u svibnju biti izložba bučinog ulja – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak.

U Varaždinskoj županiji se proizvodnjom buče i bučinog ulja bavi velik broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a najveći proizvođači udruženi su u udrugu Varaždinsko bučino ulje, koja trenutno ima 35 članova.

O sjetvi i zaštiti usjeva buče predavanje su održale Mara Bogović, mag. agr., i Petra Pozder, mag. ing. fitomedicine, iz Savjetodavne službe Varaždin.

O  tehnologiji proizvodnje bučinog ulja vrhunske kvalitete - od berbe koštica do prerade i skladištenja - govorila je izv. prof. dr. sc. Sandra Balbino s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, dok je o pripremi ulja za izložbu predavanje održao Nenad Martinec, univ.spec. techn. aliment., iz Bioinstituta.

 

 

Ključne riječi: bučino ulje, predavanje, županija,

Komentari

28.02.2018. 16:52h Zadnja izmjena: 28.02.2018. 19:10