predavanje održao davor hostić

Predavanje u Županijskoj palači: bučino ulje odlično za zdravlje, ali i izgled!

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 20.03.2018. 15:50

Zadnja izmjena: 20.03.2018. 15:50

Koristite li bučino ulje svakoga dana u prehrani, tada ne samo da činite dobro za svoje zdravlje, nego i za svoj izgled. Istaknuto je to danas u Županijskoj palači u Varaždinu na predavanju o primjeni bučinog ulja u svakodnevnoj prehrani, koje je održao Davor Hostić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije. 

- Bučino ulje ima izrazito visoku nutritivnu i biološku vrijednost, ali i gastronomsku jer se dobro spaja s različitim vrstama hrane. Obiluje mnogim antioksidativnim spojevima,  spojevima s vitaminskim djelovanjem i, prvenstveno, esencijalnim masnim kiselinama. Po svojem sastavu apsolutno ne zaostaje za maslinovim uljem – rekao je Davor Hostić.

Napomenuo je da bučino ulje ima široki spektar djelovanja na naše zdravlje. – Pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav, na kolesterol, na povišeni krvni tlak. Isto tako, pozitivno djeluje na kognitivne sposobnosti, ali i na vanjski izgled čovjeka. Spektar dobrobiti je doista velik – istaknuo je nutricionist.

Zamjenik župana Tomislav Paljak je najavio da će uskoro biti predstavljena kuharica s receptima s bučinim uljem, kao i originalna boca.

- Uskoro ćemo prezentirati bocu za Varaždinsko bučino ulje, a punit će se isključivo uljem koje zadovoljava najviše i najstrože kriterije kakvoće. To je samo dio aktivnosti koje će bučino ulje dovesti na mjesto koje zaslužuje. Također, kao što znate, Varaždinsko zelje i Zagorski puran su postali brend s oznakom izvornosti na razini cijele Europske unije, dok je postupak zaštite za Varaždinski klipič u tijeku. Zaštititi želimo i Varaždinsko bučino ulje, koje ima specifični orašasti okus, a po svojem sastavu spada u kategoriju cjenjenijih, pa čak i ekskluzivnih ulja – rekao je zamjenik Paljak, koji je podsjetio da od ukupne proizvodnje buče u Republici Hrvatskoj 20 posto otpada na Varaždinsku županiju.

Svi posjetitelji danas su dobili pržene slane bučine koštice, koje je donirala obitelj Patrčević.

Komentari