grad ivanec

Predbilježite se za dodjelu besplatnog kloniranog stabalca ivanečke lipe

Objavljeno: 19.09.2022. 19:24

Zadnja izmjena: 19.09.2022. 19:24

Grad Ivanec i poduzetnički centar Poslovna zona Ivanec pozivaju sve zainteresirane građane da se predbilježe za dodjelu besplatne mladice klonirane ivanečke lipe. Predbilježbe počinju sutra (utorak, 20. rujna) i trajat će do ponedjeljka, 26. rujna.

Svako stabalce je originalna ivanečka lipa u malom, odnosno, svako od njih nosi originalni genetski zapis izvornog stabla. A to znači da je "staro" više od 600 godina te "pamti" dolazak vitezova ivanovaca na ove prostore. Podsjećamo, originalno stablo još uvijek stoji na ulazu u ivanečki park. Prema starim zapisima, zasađeno je prije više od šest stoljeća, prilikom preuzimanja nekadašnjeg Starog grada od strane ivanovačkog reda.

Kako bi originalno stablo trajno sačuvao, Grad Ivanec je prije nekoliko godina u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom u Jastrebarskom ušao u projekt kloniranja lipe te otad svake godine građanima poklanja mlade lipe sa željom da ove srednjovjekovne "starce" zasade na svojim imanjima i tako dar iz daleke prošlosti sačuvaju za budućnost.

Ove godine građanima je na raspolaganju 100 novih klonova, proizvedenih od plemki koje su s matičnog stabla orezane prošle godine. Predbilježbe se obavljaju na broj telefona 042 645-484 te online, preko obrasca.

Podjela lipa planirana je u prvoj polovici listopada, a o točnom vremenu i mjestu preuzimanja sadnica građani će biti naknadno obaviješteni. Za svaki klon izdavat će se numerirana svjedodžba (certifikat) o podrijetlu. Uz svaku lipu građani će dobiti i ekološku platnenu vrećicu s logom Ivanca kao Planinarskog grada, čime ih se želi potaknuti na smanjenje korištenja jednokratnih plastičnih vrećica.

Komentari