HRVATSKI AKADEMSKI SPORTSKI SAVEZ

Predsjednik HASS-a Zrinko Čustonja: "Mislim da Sveučilište Sjever ima ambiciju konkurirati najvećim sveučilištima!“

Hrvatski akademski sportski savez je jedna od pet krovnih sportskih organizacija u Hrvatskoj. Vodi specifičan segment sporta koji se dominantno bavi studentima sportašima, budućim akademskim građanima koji se bave sportom.
Objavljeno: 14.04.2019. 10:16

Zadnja izmjena: 14.04.2019. 10:17

Hrvatski akademski sportski savez je jedna od pet krovnih sportskih organizacija u Hrvatskoj. Vodi specifičan segment sporta koji se dominantno bavi studentima sportašima, budućim akademskim građanima koji se bave sportom.

Predsjednik HASS-a Zrinko Čustonja više je puta bio u Varaždinu i govorio u medijima o HASS-u te planovima za razvoj u kojem jednu od bitnih uloga ima i Varaždin, odnosno Save sportskih udruga Sveučilišta Sjever.

Tko je sve član HASS-a i kakav je vaš okvirni godišnji plan rada?

- Generalno imamo veliki raspon sportaša od rekreativaca do vrhunskog kvalitetnog studentskog sporta. Na nacionalnoj razini pokrivamo oko 15.000 studenata u 20-tak sportova. Čitava akademska godina ispunjena je različitim natjecanjima.

Od prošle godine ste uveli ste novi sistem natjecanja UniSport Play. Što vas je ponukalo za razvojem tog sustava?

- UniSport Play je relativno novo natjecanje koje smo uveli prije dvije godine. Osjetili smo potrebu da okupimo i one studente i one visokoškolske ustanove, dominantno veleučilišta ali i sveučilišta koja možda tolikim brojem studenata teško konkuriraju Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, pa onda imaju i manje sportske kvalitete, a žele se natjecati. Ideja UniSport Play-a i jest da se  ovdje okuplja na druženju i sportskom natjecanju a da najbolji idu na završna nacionalna natjecanja. Tako napravimo selekciju i predselekciju na UniSport Finalse.

Varaždin ima europske ambicije

Varaždin je drugu godinu zaredom domaćin UniSport Play natjecanjima, znači li to da će Varaždin i dalje ugošćavati studente sportaše?

- Varaždin je sjajan domaćin i već smo drugu godinu ovdje. A, nije ni prvi sportski događaj koji smo mi organizirali u Varaždinu. Mislim da ćemo i nastaviti u tom smjeru. Koliko znam Varaždin ima ambicija da ugošćava i europske studente i europska sveučilišna prvenstva u narednim godinama.

Rekli ste da natjecanja traju tijekom cijele godine, što je još u planu ove akademske godine?

- Mi smo sada pri vrhuncu naše natjecateljske sezone ožujka, travanj, svibanj i lipanj su najintenzivniji mjeseci. U drugoj polovici svibnja su naši Finalsi čime zaokružujemo sezonu natjecanja u najvećem dijelu sportova. Poslije nam još preostaje natjecanje u nogometu najboljih studentskih ekipa. Time završavamo nacionalnu sezonu natjecanja. Tijekom srpnja i kolovoza kreće nam međunarodni program. Ove godine brojna su europska prvenstva, u različitim sportovima, na kojima nastupaju naše ekipe. U Hrvatskoj se održava europsko prvenstvo u judu, karateu, taekwondou i kickboxu. Očekuje se dolazak 1.200 studenata iz 40-tak zemalja iz više od 300 sveučilišta Europe. To prvenstvo će se održati u Zagrebu, krajem srpnja i početkom kolovoza. Početkom srpnja je i najvažnije natjecanje u studentskom sportu a to je Univerzijada, koja će se održati u Napulju u Italiji.

Država stoji iza nas

S obzirom da ste nabrojali puno natjecanja, kako HASS i njegove članice to uspijevaju financijski pokriti?   

- Financiranje je uvijek izazov ali imamo jaku potporu države, Središnjeg državnog ureda za sport. Osjeti se i pomak u posljednjih nekoliko godina izdašnijeg financiranja, sporta generalno a onda i naročito sporta djece, učenika i sporta mladih. Učenički i studentski sport tu imaju jako puno benefita. Smatram da je to zdrava orijentacija Središnjeg državnog ureda za sport.

Kakva je situacija s obzirom na financiranje studentskog sporta na lokalnoj razini?

- Na lokalnoj razini je različito, negdje tradicijski jače, kvalitetnije i izdašnije financiraju. Na nekim sveučilištima se pogon studentskog sporta financira iz studenskih školarina. Generalno, velika sveučilišta proračunima, što se tiče studentskog sporta, probijaju milijun kuna. Druga sveučilišta su financijski slabija ali ipak osiguraju dovoljno za onu razinu sporta i natjecanja na kojoj mi sada jesmo. Koliko imam informacija mislim da i Varaždin, odnosno Sveučilište Sjever i Savez sportskih udruga Sveučilišta Sjever i FOI imaju solidnu financijsku podršku, a tu treba dodati i lokalnu sportsku zajednicu i Grad Varaždin. A, da bi trebalo više – trebalo bi.

Nalazimo se na prekretnici   

Studentski sport po svim ovim karakteristikama brzo je rastući sport, može li logistika sve to pratiti i do koje mjere?

- Osjećam u Varaždinu ali i u ostalim sveučilišnim centrima,  da smo mi na jednoj prekretnici. Došli smo na vrlo visoku razinu koju može pokrivati volonterski rad. Sada, ili ćemo napraviti korak naprijed i idemo prema profesionalizaciji sustava akademskog sporta, ne mislim na sportaše nego na ljude koji stoje iza čitavog ovog sustava, ili ćemo se morati spustiti za jednu stepenicu niže jer ljudi koji to volonterski rade u svoje slobodno vrijeme sve teže i teže stižu obaviti taj veliki obim posla i aktivnosti koje obavljaju. Na primjer, u Zagrebu je četiri ili pet profesionalaca u sustavu, slično je i u Splitu, Rijeci i Osijeku. A, manja sveučilišta, visoke škole i veleučilišta moraju se sada dizati s kvalitetnijim praćenjem kako bi mogli konkurirati najvećim hrvatskim sveučilištima. Mislim da Sveučilište Sjever ima tu ambiciju, barem u sportskom smislu.  

Komentari