Predsjednik Josipović dolazi u Ludbreg povodom Dana grada

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 12.03.2014. 14:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: ilustracija - Andrej Švoger

Dan grada Ludbrega slavi se prema dokumentu pape Leona X datiranom od 19. ožujka 1513. godine.

Naime, svetom bulom odnosno papinskim pismom, papa Leon X je Ludbreg proglasio prošteništem Predragocjene Krvi Kristove zbog čega se više od šest stoljeća početkom svakog rujna hodočasti u Ludbreg.

Svake se godine prigodnim programima obilježava Dan grada Ludbrega. U srijedu, 19. ožujka na sam Dan grada bit će sazvana svečana sjednica Gradskog vijeća, koja će ove godine biti održana u Svečanoj dvorani dvorca Batthyany, a nazočan će biti i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Javna priznanja uručit će se zaslužnim pojedincima, udrugama i tvrtkama koji su svojim djelovanjem pomogli u razvoju i promoviranju Ludbrega. Javna priznanja Grada Ludbrega ustanovljena su 2000. godine. Njihov izgled propisan je zasebnom odlukom. Počasni građanin Ludbrega prima posebnu povelju s utisnutim grbom Ludbrega koju je osmislio Goran Petrač, ludbreški akademski slikar. Nagrada za životno djelo je u obliku pisanog priznanja s kojom se dobije pozlaćena kovanica od srebra na kojoj je s jedne strane utisnut grb Ludbrega, a s druge strane reljef dvorca Batthyany, a dobiva se i zlatnik. Nagrada Grada Ludbrega je u obliku pisanog priznanja uz koju se uručuje i kovanica od srebra s utisnutim grbom Ludbrega i reljefom dvorca. Plaketa je pisano priznanje, uz koju dobitnik prima i metalne ploče s utisnutim grbom Ludbrega. Zahvalnica Grada je pisano priznanje.

Osvrt na događanja proteklih mjeseci dat će gradonačelnik Dubravko Bilić i predsjednica Gradskog vijeća Božica Makar. Uz sjednicu Gradskog vijeća, na sam Dan grada koji se slavi baš na blagdan svetog Josipa služit će se i sveta misa u Župnoj crkvi.

Također, i ovogodišnju proslavu Dana grada pratit će i kulturni programi te jedan sportski. Naime, u nedjelju 16. ožujka trčat će se utrka Centrum Mundi 2014. Uz glavnu utrku dužine 7000 m, trčat će se i utrka građana i utrka učenika osnovnih škola.

Program proslave Dana grada Ludbrega 2014. godine

Petak, 14. ožujka:
- 18:00 sati - Otvorenje izložbe "Ludbreški otisak" – Štefanija i Zlatko Baranašić (Galerija ZB art Ludbreg)
- 19:00 sati - Predstavljanje Zbornika radova  2013. i proglašenje rezultata 4. književnog natječaja Radio Ludbrega (Vijećnica POU Dragutin Novak Ludbreg)

Nedjelja, 16. ožujka:
- 12:30 sati - Ulična utrka "Centrum Mundi 2014." (Trg Sv.Trojstva)

Ponedjeljak, 17. ožujka:
- 17:00 sati - Otkrivanje biste Miroslava Krleže (Poštanski ured Ludbreg)
- 17:30 sati - Predavanje Velimira Viskovića "Život i djelo Miroslava Krleže" (Vijećnica POU Dragutin Novak Ludbreg)

Srijeda, 19. ožujka:
- 10:00 sati - Sveta Misa povodom Dana Grada (Župna crkva Pr.Trojstva u Ludbregu)
- 12:00 sati - Svečana sjednica Gradskog vijeća (Svečana dvorana Dvorca Batthyany u Ludbregu)
- 19:30 sati - Kazališna predstava u izvođenju HNK Varaždin "Volim njofru" (Kino dvorana POU Dragutin Novak Ludbreg)

Petak, 21. ožujka:
- 18:00 sati - Kazališna predstava za djecu "Čarobnica Berta, Maks i mala princeza" (Kino dvorana POU Dragutin Novak Ludbreg)

Komentari