DVD MARTIJANEC

Predsjednik Milanović pokrovitelj obilježavanja 125. obljetnice DVD Martijanec

Objavljeno: 22.11.2020. 19:20

Zadnja izmjena: 22.11.2020. 19:25

DVD Martijanec sljedeće godine svečano će obilježiti 125 godina vlastitog požrtvovnog humanog rada, prisjećajući se pritom prigodno generacija martijanečkih vatrogasaca koji su pregršt svog slobodnog vremena nesebično posvetili zaštiti i sigurnosti vlastitog mjesta.

Pripreme za obilježavanje ovog visokog jubileja u punom su jeku, uz nastojanje da se sva događanja održe svečano, no prije svega u skladu s epidemiološkim mjerama vezanim uz zaustavljanje sveprisutne pandemije. S nadom u bolja vremena, Skupština DVD-a Martijanec donijela je zaključak da se proslava održi 2021. godine u svibnju, poznatom kao “mjesec zaštite od požara”.

U sklopu već započetih priprema, predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću upućen je poziv za pokroviteljstvo nad samom svečanošću. Kako doznajemo od predsjednika DVD-a Martijanec Saše Lenčeka, predsjednik Milanović prihvatio je pokroviteljstvo te najavio svoj osobni dolazak u Martijanec na ovu svečanost. Primljen je pritom poziv izaslanstvu DVD-a Martijanec na prigodan prijem u Ured predsjednika na Pantovčaku, čime će DVD Martijanec biti među vrlo rijetkim dobrovoljnim vatrogasnim društvima u zemlji koja su imala ovu čast, odnosno prvi kojem će na Pantovčaku domaćin biti upravo predsjednik Milanović.

Svečanu proslavu 125 godina DVD-a Martijanec sačinjavati će dva segmenta same manifestacije.  Svoju prvu zastavu odnosno vatrogasni barjak Društva, star 125 godina, kojeg je osobno dao izraditi osnivač Društva i tadašnji vlastelin u Martijancu ban Pavao barun Rauch od Nyeka, martijanečki vatrogasci će pokloniti Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu, dok će pritom na korištenje primiti novu istovjetnu repliku svog povijesnog barjaka.

Drugi najvažniji događaj u sklopu proslave biti će izdavanje monografije VZO Martijanec. U knjizi će na 300-tinjak stranica detalje iz zanimljive povijesti vatrogastva Martijanca i okolnih 8 mjesta, čija vlastita dobrovoljna vatrogasna društva korijene nalaze upravo u martijanečkom Društvu, čitateljstvu predstaviti Stjepan Kovaček, autor monografija kojima je sačuvana bogata povijest vatrogastva mnogih krajeva Lijepe Naše.

 

Komentari