Grad Ludbreg

Foto - Predsjednik Milanović s Bilićem i Posavcem na obljetnici Šemovečke bitke

Objavljeno: 03.10.2023. 15:12

Zadnja izmjena: 03.10.2023. 16:03

Foto: Ivana Bertović

U Ludbregu je danas obilježena 80. obljetnica Šemovečke bitke, oslobođenja Ludbrega i osnivanja brigade "Braće Radić". Događaju je prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, gradonačelnik grada Ludbrega Dubravko Bilić i međimurski župan Matija Posavec.

Predsjednik Milanović položio je vijenac kod Spomen-kosturnice na groblju u Ludbregu, a u Dvorcu "Batthyany" je održana svečanost. 

- Za Šemovečku bitku sam čuo, ali nisam znao puno. Ovdje sam prije svega zbog osnivanja brigade "Braće Radić". Značajnog i velikog događaja u povijesti i time ovdje odajemo počast i veliko poštovanje i sjećanje na ljude - rekao je prilikom obraćanja predsjednik Milanović. 

'Važan dan za grad Ludbreg'

Gradonačelnik Ludbrega, Dubravko Bilić istaknuo je da je ovo važan dan za grad i dodao: 

- To je bilo posebno vrijeme. Bilo je teško i izazovno. Trebalo je donositi dobre odluke. Trebalo je biti hrabar, razuman i donijeti odluku u cilju pravde, borbe za slabijega, borbe protiv nepravde, zločina i svega onoga što je sa sobom donijela Njemačka i novi ustaški režim - rekao je Bilić.

'Bitka za oslobođenje cijelog sjevera Hrvatske'

Župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao je Gradu Ludbregu na 80 godina od Šemovečke bitke i osvrnuo se na njezinu važnost u povijesti Međimurske županije.

- To je bila bitka za oslobođenje cijelog sjevera Hrvatske. To je bila najveća bitka Drugog svjetskog rata na sjeveru Hrvatske. To je povijest iz koje moramo učiti. Ta naša povijest bila je teška i neizvjesna, ali to je povijest koja je ljude ovog kraja oblikovala, izgradila i pretvorila u ljude koji njeguju istinske ljudske vrijednosti - rekao je župan Posavec. 

Komentari