Predstavljanjem projekata Županija obilježava Dan planeta Zemlje

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 19.04.2013. 18:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Ove će godine Varaždinska županija Dan planeta Zemlje obilježiti predstavljanjem dva projekta u čiju se realizaciju uključila, a riječ je o projektu "Uklanjanje teških metala fitoremedijacijom na području Varaždina i okolice" i projektu "Zdrav za 5".

Predstavljanje projekata će se održati u ponedjeljak, 22. travnja u Županijskoj palači u Varaždinu, s početkom u 11 sati.

U okviru projekta "Uklanjanje teških metala fitoremedijacijom na području Varaždina i okolice" ispitivat će se primjenjivost fitoremedijacije za uklanjanje teških metala iz okoliša s ciljem utvrđivanja bioakumulacijskog potencijala teških metala u tri autohtone biljke, koji se u okolišu javljaju kao posljedica ljudske aktivnosti.

Svrha projekta "Zdrav za 5" je prevencija ovisnosti te podizanje razine samosvijesti i odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja i sigurnosti, očuvanju životne, školske i radne okoline te podizanje razine svijesti o potrebi čistog i zdravog okoliša, a projekt zajednički provode PU Varaždinska, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije i Varaždinska županija.

U prigodnom obilježavanju Dana planeta Zemlje sudjelovat će Zvjezdana Stančić i Dinko Vujević s Geotehničkog fakulteta te pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek i pomoćnica pročelnika za zaštitu okoliša Ivana Dukši.

Inače, Dan planeta Zemlje svake se godine obilježava 22. travnja s namjerom jačanja svijesti i poštovanja ljudi za prirodni okoliš našeg Planeta. Taj je datum po prvi put obilježen 1970. godine u SAD-u, a u Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje sustavno obilježava od 1990. godine, kad su se počele organizirati edukativne i informativne aktivnosti.

Komentari