novi marof

Predstavljena knjiga „Burg Paka“ autorice Marine Šimek

Objavljeno: 23.03.2022. 12:59

Zadnja izmjena: 23.03.2022. 13:00

U maloj dvorani Kulturnog centra "Ivan Rabuzin" u Novom Marofu u utorak je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof predstavljena knjiga Marine Šimek „Burg Paka“.

Riječ je o monografiji koja obuhvaća istraživanja Burga Paka provođena u zadnjih dvadesetak godina. Srednjovjekovna bezimena utvrda nazvana je Paka prema području na kojem je podignuta. Nalazi se u brdovitim predjelima zapadnog Kalnika jugoistočno od Novog Marofa. Nakon otkrića 2001. godine Arheološki odjel Gradskog muzeja Varaždin proveo je devet sezona istraživanja, konzervacije arhitekture i prezentacije lokaliteta.

Burg je podignut polovicom 13. stoljeća, a oko 200 godina kasnije nakon velikog požara on više nije u funkciji te započinje njegovo propadanje. Sa željom da se pruži što potpunija slika nekada moćnog obrambenog objekta, u knjizi se multidisciplinarnim pristupom osvjetljavaju različite teme; okoliš, flora i fauna, toponimija, povijesni podaci, istraživanja, pokretni nalazi, osobitosti arhitekture, oprema, život i prehrana posade. Poseban dodatak monografiji je Katalog burgova istovremenih s Pakom koji donosi najvažnije podatke o 19 sličnih utvrda kontinentalne Hrvatske.

-Veseli me što možemo sudjelovati u stvaranju kvalitetnih sadržaja o ovakvoj vrijednoj kulturnoj i povijesnoj baštini koja svakim danom privlači sve veći broj posjetitelja i doprinosi ukupnom turističkom razvoju Novog Marofa te njegovom pozicioniranju na turističkoj karti Varaždinske županije, ali i Hrvatske – poručio je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Tiskanje knjige pomogli su Grad Novi Marof, gradska Turistička zajednica, Varaždinska županija, FINA, Turistička zajednica Varaždinske županije te tvrtke Kolar d.o.o i SPP d.o.o.

 

Komentari