KC IVAN RABUZIN

Predstavljena knjiga Knjiga "Hommage à Rabuzin" povodom stote obljetnice rođenja

Objavljeno: 10.07.2021. 09:20

Zadnja izmjena: 10.07.2021. 10:05

Novi Marof tijekom cijele godine obilježava 100. obljetnicu rođenja Ivana Rabuzina, a jučer je u velikoj dvorani Kulturnog centra koji nosi njegovo ime predstavljena knjiga "Hommage à Rabuzin".

Okosnica knjige "Hommage à Rabuzin" opsežna je i stručna memoarska studija Vladimira Crnkovića pod naslovom "Prisjećanje na Ivana Rabuzina uz 100. godišnjicu rođenja: Kolaž memoarskih zapisa popraćen fragmentima tekstova o Rabuzinovoj umjetnosti što sam ih ispisivao tijekom naše iznimno uspješne 40-godišnje suradnje". Kako je Rabuzin jedan od vrhunskih modernih slikara, tako je koncipiran i dizajn Borisa Ljubičića, koji slijedi Rabuzinovu poetiku. Monografija sadrži 26 reproduciranih umjetnina Ivana Rabuzina, od kojih 23 u boji, a 3 crno-bijele, te 6 fotoportreta.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač tom je prilikom izjavio kako Rabuzinovim danima čuvaju sjećanje na velikog slikara i promoviraju njegovu umjetnost. - Sada smo financirali tiskanje knjige, uz autore koji su to učinili besplatno, da bi i na ovaj način sačuvali sjećanje na Rabuzina, promovirali umjetnost jednog od najznačajnijih umjetnika čitave Hrvatske. Imamo sreću i čast da je živio u Novom Marofu. Obveza nam je čuvati njegovo stvaralaštvo, a upravo je tiskanje ove knjige način da to činimo. - rekao je Jenkač.

Komentari