Gradska knjižnica Ivanec

Foto - Predstavljena knjiga 'Svjedočim' o tragediji Tovarnika i Ilače u Domovinskom Ratu

Objavljeno: 01.03.2023. 12:58

Zadnja izmjena: 01.03.2023. 13:34

Foto: Udvdr Ivanec Facebook

U prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Gustav Krklec u Ivancu održano je predstavljanje knjige "Svjedočim", koju je u suradnji s Gradskom knjižnicom, HVIDR-om Ivanec i Općinom Tovarnik, organizirao ivanečki Ogranak Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Nakon pozdravnih riječi domaćina, ravnateljice Knjižnice Marine Grudenić, nazočne je pozdravila moderatorica Vesna Matišić, prenijevši pozdrave i zahvalu predsjednika Općinskog vijeća Tovarnika Dubravka Blaškovića. Među posjetiteljima bio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanca Zdenko Đuras.

- Bez vas, hrvatskih branitelja, ne bi bilo ničega i vama treba stalno aplaudirati, baš kako je to bilo večeras. Da nije bilo vas, ne bi bilo nas, ne bi bilo slobodne Hrvatske i na tome vam hvala. Bilo je baš posebno i jako inspirativno, jako emotivno. Moramo vam pomoći, moramo vas znati cijeniti, podržavati u ovakvim događanjima. Upravo radi vaše veličine, vaše uloge u stvaranju Hrvatske, drago mi je da sam među vama, i posebno mi je drago, počašćen sam da me prihvaćate u svoje društvo. To me čini ponosnim - rekao je Đuras.

Posjetiteljima se također, obratio i predsjednik UDVDR Ogranak Ivanec, Ljudvek Cikač koji je nazočnima pojasnio razloge promocije ove knjige. Korijeni, kako je rekao, sežu u 2018. i istraživanja prilikom priprema za snimanje filma "Zaboravljena mladost", kada se, uz ostalo, i analizirala uloga naših policajaca u tovarničkom kraju, te je dio filma snimljen upravo u Tovarniku. 

- Tada je započela suradnja i s općinskim vodstvom, koja je, eto, dogurala do razine da smo se obvezali kako ćemo tragediju toga kraja prenosi ovdje kod nas. Dobili smo više desetaka knjiga "Svjedočim", dobar dio smo ih darovali školama našega kraja, a nakon ovog predstavljanja, slijede još neka - dodao je.

Komentari