GRAD LUDBREG

Predstavljena kuharica 'Ludbreška medena kuhinja'

Objavljeno: 03.09.2021. 08:24

Zadnja izmjena: 03.09.2021. 08:24

File od jelena u kori od medenjaka, okruglice od svježeg kozjeg sira s medom, glazirana guščja jetra s medom i marelicama na rukoli samo su neka od trideset recepata na bazi meda koje je pripremio profesionalni kuhar chef Damir Crleni u knjizi recepata "Ludbreška medena kuhinja".

U kuharici su predstavljena hladna predjela, glavna jela i deserti s medom, a autor Damir Crleni je pohvalio inovativnost ludbreških medara te njihovih proizvoda od meda, kao što su vino, pivo, pjenušac i ocat od meda, koji su mu pružili nove mogućnosti i potaknuli ga na češće korištenje meda u kulinarstvu te napomenuo kako je važno izbalansirati okus meda i ostalih začina.

Varaždinska županija aktivno surađuje sa svim udrugama koje štite tradiciju proizvoda i namirnica, pa tako i s Pčelarskim društvom Ludbreg, a župan Anđelko Stričak je istaknuo kako je cilj ove kuharice što bolje promovirati ludbreški med te kako je iznimno ponosan na rad pčelara. - Čestitam proizvođačima, a sad su na redu potrošači. Vjerujem da će ovdje prikupljeni recepti biti poticaj mnogim obiteljima da češće koriste ovu zdravu namirnice u domaćinstvu. Obzirom da se ovo pčelarsko društvo spominje još 1886. te je jedno od najstarijih u Hrvatskoj, veseli me da se ovdje održala ekološka proizvodnja što dokazuje da živimo u čistom kraju, što je jako važno jer se 80 posto hrane proizvodi zahvaljujući oprašivanju pčela – rekao je.

I ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić je istaknuo kako mu je drago promovirati proizvode koje označuju Ludbreg kao centar svijeta što on i jest. - Imamo izvanrednu suradnju s pčelarima i čestitam im na proaktivnosti i svim dosadašnjim inicijativama. Pčelarstvo je važna gospodarska djelatnost ovog kraja i u Ludbregu se više od 200 ljudi bavi pčelarenjem, dio za sebe, a dio za tržište čime obogaćuju našu ponudu i čine nas zdravijima. Knjiga je mala enciklopedija kulinarstva i treba ju imati svaka kuća u ovom kraju – rekao te najavio nove projekte zajedno s pčelarima.

Komentari