međimurska županija

Predstavljena monografija o kraljici međimurskih tradicijskih slastica - međimurskoj gibanici

Objavljeno: 16.12.2022. 19:10

Zadnja izmjena: 08.03.2023. 13:33

U Riznici Međimurja u četvrtak je predstavljena raskošna monografija posvećena međimurskoj gibanici, tiskana u nakladi Turističke zajednice Međimurske županije te lokalnih akcijskih grupa Međimurski doli i bregi i Mura–Drava.

Najbolja poznavateljica međimurske gibanice etnologinja Janja Kovač godinama se trudi ovoj doista izvornoj slastici pribaviti oznaku autohtonog međimurskog jela - što je našim susjedima u Prekmurju pošlo za rukom – no naša se gibanica ipak razlikuje od njihove. „U publikaciji su sakupljena znanja kojima raspolažemo, spoznaje o nastanku recepture i njezinih mijena tijekom prošlosti. Međimurska gibanica je spoj gastronomske kreativnosti i jednostavnosti, priprema se od lokalnih i dostupnih namirnica te u maštovitom kombiniranju daje kraljevski rezultat.

Danas je prepoznatljiv i specifičan kolač: između listova tankog tijesta jedan iznad drugog dolaze četiri nadjeva, a na vrh vrhnje. Uvriježeno je da se nadjevi spremaju od jabuka, oraha, sira i maka no njihov redoslijed nije uvriježen, te se kod različitih kuharica i u receptima mogu naći drugačiji rasporedi. Kolač se ne rola, već se polažu vodoravni slojevi tijesta i nadjeva. Prekmurska i međimurska gibanica često se smatraju istim kolačem, dok neki autori smatraju da se radi o različitim slasticama s obzirom na vrstu tijesta koje se koristi“, pojasnila je autorica djela te istaknula podatak da ju je u svojim bilješkama već u 17. stoljeću spominjao Nikola Zrinski, što dovoljno govori o njenoj povijesti.

- Važna nam je zaštita umijeća izrade međimurske gibanice - koju je pokrenuo LAG Međimurski doli i bregi u suradnji s TZ-om Međimurske županije - te se od nadležnog Ministarstva nadamo priznanju i vrednovanju koje će omogućiti da međimurska gibanica i njezino umijeće izrade budu upisani u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Međimurje će tim priznanjem biti obogaćeno još jednim nematerijalnim kulturnim dobrom, koje će - vjerujem - uvelike pridonijeti promociji proizvoda tradicionalne gastronomije našega kraja - rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Komentari