europski projekti

Delegacija Brezničkog Huma u Francuskoj i Srbiji na dogovorima o suradnji i budućim projektima

Objavljeno: 31.07.2017. 17:54

Zadnja izmjena: 31.07.2017. 17:54

Nakon što su krajem lipnja boravili u francuskom gradiću Touresu promičući svetomartinske vrijednosti i sudjelovali na proslavi 1700. obljetnice rođenja Svetog Martina biskupa, predstavnici Brezničkog Huma proteklih su dana ponovo boravili u Francuskoj, ali i u Srbiji.

Razlog tome su europski projekti, točnije angažiranost Općine Breznički Hum u brojnim projektima s ciljem društvenoga unapređenja i pomicanja životnog standarda svojih žitelja.

Tako je delegacija Brezničkog Huma uoči drugoga srpanjskog vikenda u Francuskoj boravila u sklopu europrojekta REACT, u kojem uz njih i Talijane sudjeluju Grci, Albanci, Šveđani, Belgijanci i Francuzi. Cilj je ovoga projekta međunarodna suradnja na temu europskoga državljanstva te aktualna tema o izbjeglicama i azilantima, odnosno kako pojedine države funkcioniraju i kako postupaju u spomenutim situacijama. Osim Huma iz Hrvatske je u ovaj projekt uključena i Općina Gornja Rijeka, a obje će ove hrvatske općine krajem listopadu ugostiti delegacije svih sudionika projekta vrijednog 150 tisuća eura, te održati niz radionica i prezentacija na navedenu temu.

Po povratku iz Francuske, delegacija Brezničkog Huma nastavila je svoj put prema Vrnjačkoj Banji u Srbiji, gdje su uz niz bilateralnih razgovora sa srpskim privrednicima i općinskom upravom dogovoreni novi zajednički projekti. Humljani su na proslavi Dana općine Vrnjačka Banja sudjelovali zajedno s delegacijama iz Slovenije, Mađarske, Makedonije, Kosova i Crne Gore.

Načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić najavio je i sudjelovanje svoje općine u novome dobivenom projektu LAG Prigorje - Zagorje već u studenome ove godine, u kojem će Hum kao općina partner sudjelovati s još 10-tak domaćih i inozemnih partnera.

Komentari