tragovima svetog martina

Predstavnici Brezničkog Huma i limena glazba u francuskom Toursu na grobu sveca zaštitnika svoje općine

Objavljeno: 06.07.2017. 20:28

Zadnja izmjena: 06.07.2017. 20:28

Sveti Martin bio je - prema tradiciji - biskup francuskog grada Toursa i zaštitnik je Francuske, a štovan je i u našem kraju, pa ga i općina Breznički Hum smatra svojim svecem zaštitnikom.

Osim što se u našem kraju slavi Martinje 11. studenoga - kada je sveti Martin umro - postoji i svetkovina Ljetni Martin koja se obilježava 4. srpnja, na dan kad je ovaj svetac postao biskupom Toursa. Stoga su se u ovom francuskom gradu bogate tradicije početkom srpnja okupili predstavnici čak 350 europskih gradova i mjesta koja Martina smatraju svojim zaštitnikom.

Na ovoj međunarodnoj paradi i misi u bazilici u kojoj je pohranjeno tijelo popularnog sveca kao jedini predstavnici Hrvatske došla je 20-člana delegacija iz Brezničkog Huma, na čelu s načelnikom Zoranom Hegedićem, u pratnji grofice Lujze Erdődy koju utjelovljuje Dubravka Baneković, te predsjednice Kulturnog centra sv. Martin Hrvatska dr Ines Sabotič.

Brezničane najviše dojmio medaljon za papu

S njima je bila i limena glazba Sveti Martin iz Brezničkog Huma. U svečanom mimohodu predstavljeni su i suveniri projekta: kruščići od lana te raznovrsno cvijeće od krep papira kao i trojezični letak, tiskan potporom općine Breznički Hum.

Tijekom četverodnevnog boravka u Toursu dvadesetočlana je brezničkohumska svetomartinska ekspedicija turistički obišla znamenitosti toga grada, zajedno s ostalim hodočasnicima sudjelovala u svetoj misi u katedrali, te obišla posljednje počivalište sv. Martina biskupa u bazilici.

- Posebno je zanimljiva bila posjeta radionici u kojoj se izrađuju svetomartinski medaljoni na starinski način - istaknuo je Hegedić nakon povratka iz Francuske. Dodao je kako je bilo časno u Toursu predstavljati Hrvatsku svetomartinsku baštinu kroz jednu malu općinu poput Brezničkog Huma, a najviše ga se dojmio zlatni medaljon kojega će Francuzi za Martinje u Vatikanu darovati papi Franji.

Komentari