SJEĆANJE

Predstavnici Grada Novog Marofa predvođeni gradonačelnikom Jenkačem obilježili 25. obljetnicu VRO „Bljesak”

Objavljeno: 02.05.2020. 17:57

Zadnja izmjena: 02.05.2020. 18:00

Povodom 25. godišnjice vojno-redarstvene operacije „Bljesak” predstavnici Grada Novog Marofa predvođeni gradonačelnikom Sinišom Jenkačem položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen križa u Novom Marofu.

Tom prilikom gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je na važnost „Bljeska” koji je predstavljao uvod u vojnu operaciju „Oluja”.

- Iznimno je važno da se prisjećamo i obilježavamo datume koji su obilježili našu povijest, a ovo je jedan od njih. Vojno-redarstvena operacija „Bljesak” predstavlja početak vidljivih aktivnosti Hrvatske vojske u oslobađanju državnog teritorija. Samim time doprinijela je i „Oluji” kojom su naši teritoriji oslobođeni od okupatora. U ovoj vrhunskoj akciji život je izgubio 51 hrvatski branitelj, a 162 su ranjena. Svima njima odajemo danas počast, kao i njihovim obiteljima, uz duboko poštovanje za žrtvu u obrani naše hrvatske domovine, rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Uz gradonačelnika Jenkača, počast su odali predsjednik Gradskog vijeća Mladen Benjak, član Gradskog vijeća Miro Sabolić te načelnik Policijske postaje Novi Marof Nikola Beštek.

Posjetimo, vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ Hrvatske vojske i Specijalne policije RH započela je 1. svibnja 1995. godine napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. U manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.

Komentari