učenje ruskog jezika

Predstavnici Ruskog veleposlanstva ponovili posjet Drugoj gimnaziji Varaždin

Objavljeno: 07.03.2017. 17:57

Zadnja izmjena: 07.03.2017. 18:00

Foto: Druga gimnazija Varaždin

Drugu gimnaziju Varaždin jučer su posjetili predstavnici veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Aleksandra Maltseva, Nadežda Baranovski i Larisa Kralj.

Nadežda Baranovski je prevoditeljica i glavna urednica časopisa Adriatic News, prvog hrvatskog časopisa na ruskom jeziku namijenjenog poslovnim ljudima, dok je Larisa Kralj ruska slikarica koja je ujedno bila i moderator radionice za učenike, a koji u Drugoj gimnaziji uče ruski jezik.

Naime, mogućnost učenja ruskog jezika danas je poprilično rijetka u Hrvatskoj, te je Druga gimnazija po tome uistinu jedinstvena. Tradicija učenja ruskog jezika u Drugoj gimnaziji postoji još od 2011. godine kada je gimnazija postala prva škola u Hrvatskoj koja je počela s  izvođenjem nastave ruskog jezika te je ovo ujedno i drugi posjet predstavnika veleposlanstva Ruske Federacije Drugoj gimnaziji Varaždin.  

Ravnateljica Zdravka Grđan i profesorica ruskog i njemačkog jezika, Ivana Sekol su primile gošće i pritom su razgovarale o trenutnoj i budućoj suradnji, a veleposlanstvo je direktnu podršku istome pružilo kroz vrijednu donaciju knjiga i rječnika.

 Ruska slikarica Larisa Kralj je učenicima 2. razreda održala iznimno zanimljivu i poučnu radionicu o ruskim suvenirima oslikanih tradicionalnom ruskom tehnikom oslikavanja drva koja se naziva hohloma. Gosti su uz šalicu ruskog čaja odgovarali na brojna učenička pitanja, a cilj ovog posjeta bio je razgovor i interakcija s osobama ruskog govornog područja, upoznavanje ruske kulture i popularizacija učenja ruskog jezika.

 

 

Komentari