U organizaciji Udruge Črna sraka

Predstavnici udruga karnevalista posjetili općinu Sračinec i "poprište" tradicionalnog Srakarskog fašnika

Objavljeno: 31.10.2018. 13:56

Zadnja izmjena: 31.10.2018. 14:00

U organizaciji Udruge maškara Črna sraka iz Sračinca, u varaždinskom hotelu Turist proteklog je vikenda održana skupština Hrvatske udruge karnevalista. Bila je ovo prilika da osamdesetak karnevalista, koji predstavljaju udruge iz cijele Hrvatske, posjete općinu Sračinec i "poprište", sada već tradicionalnog, Srakarskog fašnika.

U Sračincu su ih dočekali načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, njegov zamjenik Krunoslav Lukačić te predsjednica Udruge Preslica i općinska vijećnica Stanka Miko. Za početak, gosti su obišli podrumske prostorije u općinskoj zgradi, koje koristi Udruga Preslica i koje su uređene kao svojevrsna etno soba s postavom starih uporabnih predmeta.

- Tradicija Srakarskog fašnika nije duga, ali u ovih nekoliko godina uspjeli smo dokazati da zajedničkim snagama možemo organizirati manifestaciju o kojoj se priča diljem Hrvatske i na koju bi bili ponosni i puno veća mjesta i gradovi od Sračinca. No, u našoj općini postoji i stoljetna tradicija fašničke Svibovske svadbe pa tako sada u oba mjesta imamo zapažena karnevalska događanja - rekao je Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec.

Nakon toga, posjetili su obližnju župnu crkvu svetog Mihaela Arkanđela gdje ih je s povješću Župe Sračinec upoznao župnik Siniša Dudašek.

- Ovdje su predstavnici karnevalskih udruga iz doslovno cijele Hrvatske. To su ljudi posebnog životnog stava i velikog ljudskog raspoloženja. Naše udruge baštine tradiciju koja je u nekim hrvatskim krajevima prisutna preko 400 godina. Radostan sam jer sam bio na karnevalu Sračincu prije dvije godine i vrlo me ugodno iznenadio. No receptura za uspjeh je jednostavna - odlična suradnja organizatora koja je ostvarena s lokalnom zajednicom - istaknuo je Ivan Prpić, predsjednik Hrvatske udruge karnevalista.

- Drago mi je da smo ugostili skupštinu Hrvatske udruge karnevalista. Naša udruga, Črna sraka, predstavlja Grad Varaždin i Općinu Sračinec. Posjetilo nas je više od 80 naših prijatelja diljem Hrvatske iz čak 54 grada, od Dubrovnika, cijele Dalmacije, Istre, Primorja, Zagreba i okolice pa sve do Vukovara - rekao je Slobodan Drožđek, predsjednik Udruge maškara Črna sraka iz Sračinca.

Komentari