Savjet mladih na edukaciji o Strukturnom dijalogu

Objavljeno: 06.04.2011. 11:50

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

U Donjoj Stubici održan je prvi modul osposobljavanja za mlade i osobe odgovorne za politiku prema mladima na temu Strukturnog dijaloga.

Organizator edukacije bila je Agencija za mobilnost i programe EU, a Varaždinsku županiju predstavljali su Hrvoje Kovač, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije i Larisa Križan, tajnica Savjeta mladih.

Za edukaciju su odabrani predstavnici dvanaest županija i gradova, a selekcija je izvršena na temelju prijava u kojima se ocjenjivala dosadašnja suradnja mladih i osoba odgovornih za politiku prema mladima te motivacija za sudjelovanjem u programu osposobljavanja.

Na edukaciji je sudjelovalo po dvoje predstavnika jedinica lokalne samouprave, a parove su činile osobe zaposlene u jedinicama lokalne i regionalne samouprave i predstavnici mladih.

Prvi trening je bio namijenjen prvenstveno međusobnom upoznavanju i upoznavanju osnovnih pojmova u europskim strategijama prema mladima i programima u kojima mladi mogu sudjelovati (individualno, putem škola ili putem organizacija mladih).

Osim toga, polaznici su imali priliku saznati informacije o konkretnim projektima koji se mogu prijavljivati na program „Mladi u akciji“. Zaključci radionica bili su da su mladi i lokalne (regionalne) vlasti nedovoljno upućeni u politiku prema mladima te da je obje strane potrebno educirati i informirati o njihovim pravima i obvezama, što se posebno odnosi na osnivanje savjeta mladih i donošenje strategija za mlade u regionalnim i lokalnim zajednicama.

Inače, strukturni dijalog predstavlja integralni i bitan dio EU Strategije za mlade 2010. - 2018. i služi kao forum za kontinuirano zajedničko promišljanje o prioritetima, implementaciji te praćenju europske suradnje na području mladih. Dijalog također uključuje konzultacije s mladima i organizacijama mladih na svim razinama zemalja članica.

Sljedeći modul bit će održan u listopadu ove godine, a očekuje se detaljnija rasprava kako bi se vidjelo koliko su ova znanja primjenljiva u praksi u lokalnim zajednicama.

Komentari