Glazbena poslastica

SPEKTAKL KOD ARENE VARAŽDIN Preko 300 izvođača sudjelovat će u izvedbi Carmine Burane

Arena Varaždin sljedeće će subote biti mjesto pravog spektakla. Na otvorenom će preko 300 varaždinskih i mariborskih izvođača izvesti kantatu Carla Orfa, Carminu Buranu.
Objavljeno: 05.09.2019. 12:41

Zadnja izmjena: 05.09.2019. 12:51

Arena Varaždin sljedeće će subote biti mjesto pravog spektakla. Na otvorenom će preko 300 varaždinskih i mariborskih izvođača izvesti kantatu Carla Orfa, Carminu Buranu.

Carminu buranu 14. rujna izvest će učenici Glazbene škole u Varaždinu i Konzervatorija za glazbu i balet iz Maribora, uz soliste Ivanu Lazar, Armanda Puklavca i Danila Kostevšeka, te varaždinski zbor Chorus Angelicus, dok će dirigentica biti Dada Ruža. Pokrovitelji su Grad Varaždin, Varaždinska županija i Ministarstvo kulture.

Kantata se izvodi u sklopu Dana Varaždinske županije, a Župan Čačić pohvalio je projekt ali i Glazbenu školu na još jednom uspješnom projektu.

- Cijeli taj projekt je jako dobar, posebice za mlade ljude koji sudjeluju u njemu. Preko 300 tih ljudi po prvi puta imaju priliku sudjelovati u tako velikom događaju, tako velikoj produkciji. Drago mi je da je to još jedan izvanredan projekt koji realizira Glazbena škola sa suradnicima izvan Grada Varaždina i naše županije. Cilj nam je dignuti razinu Glazbene škole na razinu Konzervatorija i na tome se ozbiljno radi - rekao je župan.

"Zahtjevan projekt"

Gradonačelnik Čehok istaknuo je kako su građanima htjeli približiti novu baroknu glazbu, ne samo klasičnu.

- Danas se u svijetu, osobito u velikim europskim gradovima glazba izvodi na otvorenim prostorima. Mi smo to odlučili napraviti upravo tu kraj naše Arene na jednom prekrasnom prostoru. Želimo građanima približiti novu baroknu glazbu, ne samo klasičnu, da vide jedan pravi scenski spektakl. To je jedan vrlo zahtjevan komad ali i jedna prava glazbena poslastica - rekao je gradonačelnik te pozvao sve građane da dođu i vide kako to izgleda. 

Ovo je prvi puta da se Glazbena škola susreće s tako velikim projektom, no kako je rekao ravnatelj Glazbene škole, Davor Matačić, optimizam je u zraku.

- Mislim da Glazbena škola nikada nije pripremala tako veliki projekt i uzevši u obzir kompleksnost ovog glazbenog djela, jednog od najizvođenijih moderne ali opet klasične glazbe, samo se po sebi postavlja zaključak da je ovo projekt s kojim se mi ustvari još nismo susreli. Kako su probe krenule, i sad su se još više pojačale, optimizam je u zraku. 

Komentari