grad novi marof

Preminuo gradski vijećnik i počasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Vinko Pošta

Objavljeno: 15.07.2022. 14:38

Zadnja izmjena: 15.07.2022. 14:38

Priopćenje Grada Novi Marof

S tugom i iskrenim žaljenjem javljamo da je u petak, 15. srpnja 2022., u 81. godini nakon kratke i teške bolesti preminuo vijećnik Gradskog vijeća Grada Novog Marofa i počasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Vinko Pošta.

Vinko Pošta rođen je 24. travnja 1942. u Bisagu. Po zanimanju je inženjer zaštite od požara, sa zvanjem višeg vatrogasnog časnika I. klase. Član je vatrogasne organizacije 66 godina. Počasni je predsjednik DVD-a Novi Marof i počasni tajnik Vatrogasne zajednice grada Novi Marof. Jedan je od osnivača Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Od 2015. je počasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Nositelj je brojnih vatrogasnih odlikovanja, a odlikovanjem za životno djelo, Poveljom i plaketom s likom Gjure S. Deželića odlikovan je 2003. godine. Dobitnik je i brojnih međunarodnih odlikovanja. Za svoja postignuća i rad dodijeljena su mu državna odlikovanja Predsjednika Republike Hrvatske: Pohvala Predsjednika Republike Hrvatske (1993.), Spomenica Domovinskog rata (1996.), Red hrvatskog trolista (1998.), Spomenica domovinske zahvalnosti (2009.) i Red hrvatskog pletera (2019.).

Vinko Pošta bio je i član aktualnog saziva Gradskog vijeća Grada Novog Marofa.

- Kratka i teška bolest bile su jače od njegovog entuzijazma i borbenosti. Pamtit ćemo ga po tome što je bio aktivan u vatrogastvu, pčelarstvu i lokalnoj politici. Bila mi je čast surađivati s osobom kao što je bio Vinko. Hvala na svemu i neka ti je laka hrvatska gruda - rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Gradonačelnik Siniša Jenkač i predsjednik Gradskog vijeća Grada Novog Marofa Mladen Benjak uputili su izraze iskrene sućuti obitelji, prijateljima i poznanicima preminulog Vinka Pošte.

Posljednji ispraćaj Vinka Pošte, sukladno vatrogasnim pravilima službe, bit će u ponedjeljak, 18. srpnja 2022., u 17 sati na mjesnom groblju u Bisagu.

Grad Novi Marof

Komentari