Prihvaćen Čehokov i Horvatov zahtjev za puštanje iz pritvora

Objavljeno: 06.03.2013. 15:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Andrej Švoger / Varaždinski tjednik

Nakon što je zagrebački Županijski sud u ponedjeljak prihvatio zahtjev direktora i suvlasnika tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslava Bunića  za puštanje iz pritvora, na ročištu u srijedu prihvaćeni su i zahtjevi ostalih pritvorenika u Aferi Zagorje, bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka i njegovog zamjenika Zlatka Horvata. Bunić, Čehok i Horvat će u Remetincu provesti još neko vrijeme jer USKOK ima tri dana za žalbe na odluke suda, a očekuje se da že žalbe i biti podnesene. 

Vlado Sevšek i Darko Šabijan, odvjetnici Ivana Čehoka i Zlatka Horvata, potvrdili su da je sudsko vijeće prihvatilo njihove zahtjeve za puštanje iz pritvora njihovih klijenata uz jamstvo. 

Čehok je ponudio, a sud prihvatio, jamsto u vidu založnog prava u korist Republike Hrvatske na polovici nekretnine Čehokove obiteljske kuće u Varaždinu te kuće u vlasništvu njegove majke, a vrijednost jamstva je oko 1,4 milijuna kuna. 

Isti iznos jamstva ponudio je i Zlatko Horvat i to u obliku založnog prava u korist Republike Hrvatske na nekretnini koju je Horvat naslijedio u Trakošćanskoj ulici u Varaždinu. 

Nakon što pisani otpravak rješenja suda bude dostavljen strankama u postupku, USKOK ima pravo žalbe u roku od tri dana, a očekuje se da će žalbe na odluke suda i biti podnesene pa je teško predvidjeti kada bi Čehok i Horvat mogli biti pušteni iz Remetinca da se brane sa slobode. 

U sličnoj situaciji je i Miroslav Bunić, no ročište u njegovom slučaju je održano u ponedjeljak tako da će žalba u njegovom slučaju, ako je bude, biti riješena prije. 

Podsjećamo, sud je prihvatio Bunićevo jamstvo u iznosu od 4 milijuna kuna i to u mjenicama građevinske tvrtke Zagorje Tehnobeton u kojoj je Bunić direktor i suvlasnik.

U ponedjeljak je na zagrebačkom sudu održano ročište na kojem se odlučivalo o zahtjevu za puštanje iz pritvora koji je uputio odvjetnik Miroslava Bunića. Bunić je za puštanje iz pritvora ponudio jamstvo u iznosu od 4 milijuna kuna u mjenicama tvrtke Zagorje Tehnobeton, a sud je njegov zahtjev i prihvatio.

Čehoka i Horvata se sumnjiči se da su ožujka 2003. do lipnja 2011. godine pogodovali Bunićevim tvrtkama prilikom dobivanja poslova s Gradom i plaćanjima komunalnih obveza prema Gradu, čime je Grad oštećen, a tvrtke su nezakonito prihodovale više od 6 milijuna kuna.

S druge strane, Bunić im nije ostao dužan. Za protuuslugu za pogodovanje, Čehoku i Horvatu je na njihovo traženje platio dio cijene za kupljene stanove, s time da je za Čehokov stan platio iznos od 100 tisuća kuna, a za stan na ime sina Zlatka Horvata iznos od 103 tisuće kuna.

Za Horvata se sumnja da je od Bunićeve tvrtke tražio da mu se kupi stan u vrijednosti 282 tisuće kuna, a Čehok je tražio da plate izvođenje radova na njegovoj nekretnini u vrijednosti od 43 tisuće kuna.

Dodatno, Čehoka se sumnjiči da je tražio i dodatno opremanje svojeg i Horvatovog stana.

Viteza se pak sumnjiči da je kao protuuslugu za izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola preko reda, zatražio da njemu i članovima obitelji prilikom kupnje stanova odobre kupnju po cijeni znatno nižoj od tržišne.

Tako je Vitez kupio tri stana po cijeni znatno nižoj od tržišne pribavivši tako nepripadnu materijalnu korist u iznosu od gotovo 68 tisuća eura.

Komentari