Skupština potvrdila poskupljenje prijevoza učenika

Objavljeno: 30.08.2011. 11:47

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: arhiva.evarazdin.hr

Roditelji srednjoškolaca u novoj će školskoj godini umjesto dosadašnjih 100 kuna, za prijevoz svoje djece autobusom u školu morati izdvajati 300 kuna mjesečno. Vijećnici u Županijskoj skupštini prihvatili su naime prijedlog župana Predraga Štromara o izmjeni odluka o načinu i kriterijima financiranja prijevoza učenika srednjih škola. Sad je preostalo još da njegov prijedlog prihvate i općine i gradovi s područja županije.

>> Prijevoz srednjoškolaca poskupljuje sa 100 na 300 kuna

Župan Predrag Štromar (HNS) vijećnike je izvjestio da je županija primorana mijenjati način subvencioniranja prijevoza učenika srednjih škola zbog okolnosti koje su se promijenile u odnosu na prošlu godinu.

- Da, dobili smo izbore na projektu besplatnog prijevoza srednjoškolaca ali to je bilo 2005. godine i okolnosti su se od tada jako promijenile. Ponavljam, bolje subvencionirani prijevoz nego da roditelji plaćaju punu cijenu. Ako općine i gradove prihvate naš prijedlog, srednjoškolce će prijevoz autobusom u školu koštati 300 kuna mjesečno i to bez obzira na to iz kojeg dijela županije dolaze, a ako općine i gradovi odbiju prijedlog mjesečna če ih karta po komercijalnoj cijeni koštati od 600 pa čak do 1400 kuna - naglasio je župan.

Prema njegovom prijedlogu koji su prihvatili vijećnici, srednjoškolci će prijevoz autobusom u školu plaćati 300 kuna dok će ostatak do pune cijene mjesečne karte plaćati Varaždinska županija i one općine i gradovi koji sa županijom potpišu ugovor.

Promijenio se i način subvencioniranja prijevoza učenika koji u školu idu vlakom. Oni će, umjesto dosadašnjih 100 kuna po polugodištu, za prijevoz morati plaćati 100 kuna mjesečno.

Prema županovim riječima, njegov prijedlog načelno podržavaju 22 jedinice lokalne samouprave s područja županije, a ugovore bi trebale potpisati u sljedećih desetak dana.

Župan je naglasio i da prepušta općinama i gradovima koje žele još više rasteretiti roditelje srednjoškolaca sa svog područja da se posebno dogovore s njima.

Najglasniji u protivljenju izmjeni odluke o kriterijima i načinu financiranja prijevoza učenika srednjih škola bio je vijećnik Stjepan Sraga (HSS).

- Županovim prijedlogom čak 60 posto cijene mjesečne autobusne karte pada na leđa srednjoškolaca, odnosno njihovih roditelja. Ova županijska vlast voli se hvaliti da je socijalno osjetljiva pa se pitam što se to u Varaždinskoj županiji, barem što se tiče gospodarske situacije, promijenilo na bolje pa da se teret financiranja prijevoza prebacuje na roditelje. A svi znamo da se ništa nije promijenilo. Nezaposlenost i dalje raste, plaće i dalje padaju i zato bi roditeljima bilo teško podnijeti i onaj trošak od 100 kuna koji je bio prošle godine, a kamo li 300 kuna koje će morati plaćati ove godine – naglasio je Sraga.

Predložio je da županija pokuša zadržati model koji je vrijedio do sada barem do Nove godine.

Njegov prijedlog nije međutim nije prihvaćen. Na kraju su prijedlog izglasali vijećnici HNS-a i SDP-a, HDZ i HSS su bili protiv, a HSLS i dva vijećnika SDP-a (Vereš i Vincetić) suzdržani.

Komentari